Raaka-aine (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raaka-Aine
Tiedot
Toiminnassa 19952018
Tyylilaji Hard rock
Kotipaikka Suomi Lahti, Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Tommi Fäldtlaulu
Jussi Mattelmäkibasso
Tuomas Lampénrummut
Timo Ruokola, soolokitara

Entiset jäsenet

Jani Kärkkäinen, bassokitara (1995–1996)
Ville Ikävalko, laulu (1995–1996)
Erkki Lempinen, rummut (1995–2006)
Tommi Järveläinen, bassokitara/kitara (1998–2003)
René Piiroinen, kitara (2005–2008)
Pekka Lindeman, kitara (2008–2009)
Matti Hyyrynen, soolokitara (2009–2010)

Levy-yhtiö

Edel Records Finland2009

Aiheesta muualla
Kotisivut

Raaka-Aine oli vuonna 1995 Lahden Nikkilässälähde? perustettu suomirockyhtye. Raaka-Aineen kappaleita ovat muun muassa "Miehen työ", "Totuudesta" ja "Tielle pimeään".

Kriitikot ovat verranneet yhtyeen musiikkia muun muassa Kotiteollisuuteen, Apulantaan, Klamydiaan ja Trio Niskalaukaukseen. [1] [2]

Vuodesta 2005 lähtien yhtye on kiertänyt aktiivisesti ympäri Suomea noin 50 keikan vuositahdilla. Yhtye julkaisi alkuvuosinaan muutamia omakustannelevyjä, mutta ensimmäisen levytyssopimuksena Raaka-Aine allekirjoitti vuoden 2009 syyskuussa levy-yhtiö Edel Recordsin kanssa. Albumit Kipupisteet (2010) ja Shokkiterapiaa (2011) julkaistiin yhtiön Hyena Records -alamerkin kautta.

Debyyttialbumi Kipupisteet julkaistiin 17. huhtikuuta 2010 ja ensimmäisellä listaviikollaan se nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 12. Tätä korkeammalle albumi ei noussut.[3]

Laulajavaihdoksen jälkeen vuonna 2012 yhtye perusti oman osakeyhtiön, jonka kautta se on julkaissut albumit Ennen kuin toivosta luovutaan (2013) ja IV (2016). Yhtye lopetti uransa 15.9.2018 Lahden Finlandia-Klubilla olleeseen keikkaan, jonka tuotot menivät hyväntekeväisyyteen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustaminen ja alkuajat (1995–1999)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raaka-Aineen perustaja, laulaja ja säveltäjä Aapo Kaskinen aloitti musiikinopintonsa Lotilan ala-asteen musiikkiluokilla Lahdessa vuonna 1991. Teini-ikään tultuaan vuonna 1994 hän lopetti pianon soiton ja alkoi harjoitella kitaran soittoa. Seuraavana vuonna kaveripiiristä löytyi rumpali Erkki Lempinen, ja pojat päättivät perustaa kahden hengen yhtyeen. Nimeksi tuli ensin Pata, joka myöhemmin, jo ennen ensimmäistä demoa vaihtui Raaka-Aineeksi. Pian Kaskinen ja Lempinen keksivät pyytää yhtyeen basistiksi ystäväänsä Jani Kärkkäistä. Raaka-Aineen ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Joutjärven nuorisotalolla[4].

Yhtyeen perustaminen ja alkuajat eivät olleet kovin hyvät. Vuonna 1996 pidetyn keikan keskeytti virkavalta, ja myöhemmin vuonna 2006, kun Lordi oli voittanut euroviisut keikalta lähti yleisö, kun Raaka-Aine ei suostunut soittamaan Lordin voittokappaletta Hard Rock Hallelujahia [5].

Vuonna 1998 yhtyeen uudeksi basistiksi tuli Tommi Järveläinen. Ensimmäisen demolevynsä Demo-98 yhtye julkaisi samana vuonna[4]. Vuonna 1999 yhtyeeseen liittyi vakituiseksi basistiksi Jussi Mattelmäki, jolloin Järveläinen siirtyi soittamaan soolokitaraa.[4] Mattelmäestä tuli samalla myös yhtyeen manageri ja yhtyeen toiminta muuttui pikkuhiljaa ammattimaisemmaksi.

"Olipa kerran... Loppuun asti" ja jäsenten asevelvollisuus (2000–2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava omakustannelevy oli "Olipa kerran... Loppuun asti", joka äänitettiin vuoden 2000 keväällä. Levyn kappale "Odota" julkaistiin myöhemmin vuoden 2001 puolella kokoelmalevyllä Suomipunkkia 2. Vuoden 2002 alussa yhtye nauhoitti kolmannen levynsä, "Syvemmälle"-singlen.[4] Hyvin pian singlen julkaisun jälkeen yhtyeen jäsenet kutsuttiin suorittamaan asevelvollisuutta, ja bänditoiminta jäi vähäiseksi seuraavan vuoden ajan[4].

Vuonna 2003 soolokitaristi Tommi Järveläinen erosi Raaka-Aineesta, ja yhtye jatkoi kolmijäsenisenä. Vuonna 2004 esiintymisiä oli yhteensä 18, joka oli kolme kertaa edellisvuosia enemmän, ja yhtye pääsi esiintymään useammin myös kotikaupunkinsa ulkopuolelle.[4] Vuonna 2005 yhtye pääsi esiintymään Salpausselän Kisoihin tuhansille katsojille, ja lopulta pitkään jatkunut uuden soolokitaristin etsintä päättyi syksyllä, kun René Piiroinen liittyi Raaka-Aineeseen[4].

Muutoksia jäsenistössä ja levytyssopimus (2006–2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Raaka-Aine äänitti ensimmäisen EP-levynsä Tuomittu. Levyn musiikki oli yhtyeen itsensä mukaan uudistunutta tyyliä, aiempaa rankempaa ja huolellisemmin viimeisteltyä.[4] Esiintymisien määrä alkoi kasvaa huomattavasti EP:n tuoman huomion myötä. Rumpali Lempinen ilmoitti kuitenkin keväällä eroavansa Raaka-Aineesta. Tilalle otettiin pian Kaskisen lapsuudenystävä Tuomas Lampén. Vuoden 2007 lokakuussa Lampén erosi tilapäisesti lähtiessään ulkomaille töihin. Lempinen palasi soittamaan rumpuja, ja hänen sijaisinaan kävivät esiintymisissä myös yhtyeen jäsenten ystävistä Lasse Vehviläinen ja tämän veli Ville Vehviläinen. Lampén palasi soittamaan rumpuja kesän 2008 esiintymisiin. Loppuvuodesta 2008 Piiroinen päätti lopettaa yhtyeessä soittamisen ja keskittyä opiskelemaan. Yhtye jatkoi kuukauden triona soittamalla jo sovittuja keikkoja, kunnes löysivät soolokitaraan helsinkiläisen Pekka Lindemanin. Alkuvuodesta 2009 Raaka-Aine julkaisi taas uutta materiaalia ja "Nimetön" EP-levy julkaistiin tammikuun lopussa. Kitaroita studiossa soittivat Lindeman sekä yhtyeen tässä vaiheessa jo pitkäaikainen sijaiskitaristi Matti Hyyrynen, jota Raaka-Aine oli houkutellut liittymään yhtyeen vakituiseksi soolokitaristiksi. Toukokuussa Hyyrynen viimein luopui muista musiikkiprojekteistaan ja liittyi vakituisesti Raaka-Aineeseen. Yksi Raaka-Aineen tärkeimmistä esiintymisistä keväällä 2009 oli Radio Rock Starba -kilpailun finaali, jossa Raaka-Aine sijoittui kilpailun tuomarin Mikko Koivusipilän mukaan toiseksi.[6]

Neljäntoista vuoden odotuksen jälkeen yhtye solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa syyskuussa 2009 Edel Recordsin kanssa. Sopimus koski yhtä pitkäsoittoa, jonka jälkeen oli optio toisesta.[7].

Elämän Tarkoitus ja Kipupisteet (2009–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen single "Elämän Tarkoitus" julkaistiin tammikuussa 2010. [8] Levytyssopimuksen tekemisen aikoihin myös moni muu levy-yhtiö tarjosi Raaka-Aineelle sopimusta, mutta yhtye itse ajatteli Edel Recordsin olevan paras vaihtoehto, jos he tahtoisivat menestyä.[6]

Viikko ennen debyyttialbumin Kipupisteet julkaisua yhtyeen kotisivuilla ilmoitettiin soolokitaristin vaihtuvan.[9] Uudeksi kitaristiksi otettiin Timo Ruokola, ja Kipupisteet julkaistiin 17. huhtikuuta 2010. Kipupisteet nousi virallisen albumilistan sijalle 12.[10]

Albumille valittiin seitsemän uutta ja viisi vanhempaa uudelleen äänitettyä kappaletta. Vanhin näistä on Olipa kerran... Loppuun asti demolla (2000) kuultu kappale Odota josta myös tehtiin uusittu versio. Alkuperäinen Odota oli usean vuoden ajan Raaka-Aineen suurin hitti, ja se pääsi muun muassa Suomipunkkia 2 -kokoelma-albumille.

Kipupisteet-albumilla yhtyeen uusi tyyli vakiintui. Jokainen kappale oli kallistunut heavy metalliin tai hard rockiin, ja myös "Odota", jonka vanhempi versio oli ollut pop rockia, oli nyt muuttunut hard rockiksi.

Kipupisteet-albumin myötä Raaka-Aine aloitti Kipupisteet - kiertueen, joka kulki ympäri Suomea. Kiertue alkoi Aurasta ja päättyi takaisin Lahteen. [11]

Tyylilaji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raaka-Aineen tyylilaji vaihteli vuosien aikana paljonkin. Kun vuonna 2000 julkaistiin demo Olipa kerran... Loppuun asti sillä kuultiin ensimmäistä kertaa hittikappale Odota, joka oli musiikkityyliltään pop rockia. Muita pop-kappaleita yhtyeellä ovat esimerkiksi Suru ja Ikuiseen Hämärään. Tyylilajissa on ollut kuitenkin poikkeuksia. Muun muassa kappaleet Miehen työ, Varjojen valtakunta ja Vaarallinen voitaisiin laskea hard rockiin tai jopa heavy metalliin. Ehkä juuri näiden kappaleiden takia kriitikot vertaavat yhtyeen musiikkia raskaisiin rock/heavy metal -yhtyeisiin, kuten Kotiteollisuuteen ja Trio Niskalaukaukseen. Silti puolestaan kappaleet Yhteiskuntakelpoinen ja Tyhjä arpa luokitellaan punk rockiin. Raaka-Aineen musiikkityyli kulki siis lähes laidasta laitaan, mutta loppuvuosien aikana yhtyeelle rakentui oma tyyli.

Tyyliksi vakiintuivat kolme tyylilajia, hard rock, heavy metal ja punk rock. Esimerkiksi Radio Rockin haastattelussa yhtye sanoi, että heille on muodostunut oma, raskaamman rockin tyyli.[12]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jani Kärkkäinen – bassokitara (1995)
  • Ville Ikävalko – laulu (1995)
  • Vesa Ruohonen – bassokitara (1998)
  • Erkki "Emppu" Lempinen – rummut 1995–2006)
  • Tommi Järveläinen – bassokitara, kitara (1998–2003)
  • René Piiroinen – kitara (2005–2008)
  • Pekka Lindeman – kitara (2008–2009)
  • Matti Hyyrynen – soolokitara (2009–2010)
  • Aapo Kaskinen – laulu, rytmikitara (1995–2012)

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Demo-98  (1998)
  • Olipa kerran... Loppuun asti  (2000)

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • R-Files (2021)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arvostelu Desibeli.net Kriitikko Aleksi Leskinen
  2. www.Edel.fi[vanhentunut linkki] Artistit: Raaka-Aine
  3. Raaka-Aine: Kipupisteet ifpi.fi. Arkistoitu 28.9.2015. Viitattu 9.5.2010.
  4. a b c d e f g h Historia raaka-aine.com. Viitattu 17.2.2010. [vanhentunut linkki]
  5. Etelä-Suomen Sanomat, 16.4.2010.
  6. a b Raaka-Aineen viralliset kotisivut
  7. Etelä-Suomen sanomat, 30.9.2009.
  8. Discogs.com Raaka-aine Elämän Tarkoitus
  9. Raaka-aine kotisivu-kitaristi vaihtuu[vanhentunut linkki]- uusi soolokitaristi Timo Ruokola
  10. Ifpi.fi - tilastot Raaka-Aine - Kipupisteet sijalla 12.
  11. http://www.raaka-aine.com/index2.htm[vanhentunut linkki] Raaka-Aine kotisivut: Keikat osio
  12. Radio Rock Straba haastattelu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omakustanteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kipupisteestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haastattelu(ja)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]