Ränkirock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ränkirock on Alajärven kaupungissa entisen Lehtimäen kunnan alueella järjestettävä yksipäiväinen rockfestivaali. Tapahtumapaikaksi on vakiintunut Lehtimäen Rannankylän Suninsalmen alue.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ränkirock on järjestetty heinäkuun ensimmäisenä lauantaina yhtäjaksoisesti vuodesta 1991. Aluksi hyvin pienimuotoisesti, paikallisten bändien toimesta ja vaihtelevalla laitteistolla, tarkoituksena hankkia aloitteleville bändeille esiintymismahdollisuuksia. Tapahtuman pitopaikka on myös vaihdellut useasti Lehtimäen alueella. 2000-luvun puolivälissä perustettu rockyhdistys Nitrobrothers ry. ryhtyi määrätietoisesti kehittämään tapahtumaa ammattimaisempaan suuntaan hankkimalla rahoitusta kunnalta, sponsoreilta ja muilta tahoilta. Rahoituksen avulla tapahtumaan on saatu hankittua asianmukaiset äänentoistojärjestelmät ja lavarakennelmat. Tapahtuma on voittoa tuottamaton, kaikki tulot menevät järjestelyihin ja yhdistyksen kuluihin.

Ränkirock on ollut alusta asti yleisölle maksuton ja ikärajaton tapahtuma. Yleisömäärä on liikkunut 300 ja 500 välillä. Alkuvuosina esiintyjät olivat oman kylän bändejä, sitten pikku hiljaa naapurikunnista ja maakunnasta ja viime vuosina koko Suomesta ja ulkomailta.

Tapahtuman kanssa samana päivänä järjestetään Keskikylässä Lehtimäen kesämarkkinat, Ränkipäivät. Nimen "ränki" on murresana, tarkoittaa hevosen länkiä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]