Qiangit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Qiangit
Qiangpeople.jpg
Kokonaismäärä 200 000
Asuinalue Sichuan, Kiina
Kieli (kielet) Qiangin kieli
Uskonto (uskonnot) lamalaisuus, taolaisuus, islam

Qiangit (kiin. 羌; pinyin: qiāng) ovat yksi Kiinan 55 virallisesti tunnustetusta vähemmistökansasta. Qiangit asuvat Sichuanin maakunnan luoteisosissa ja heitä on virallisen väestönlaskennan mukaan noin 200 000. Qiang-kansan uskotaan olevan rippeitä Länsi-Kiinaa muinoin asuttaneesta paimentolaiskansasta, josta myös tiibetiläiset ja monet muut Lounais-Kiinan kansat olisivat polveutuneet.

Qiangit asuvat vuoriston jokilaaksoihin rakennetuissa tiiviissä kylissä, joita on yleensä muutama lähekkäin. Lähikylät muodostavat tiiviin yhteisön. Maanviljelyä harjoitetaan pengerretyillä pelloilla, mutta myös metsästys ja luonnonkasvien kerääminen (sekä ravinnoksi että lääkkeeksi) muodostavat tärkeän osan perinteistä elämänmuotoa. Joillakin alueilla qiangit harjoittavat myös jakkien, vuohien ja hevosten kasvatusta naapurikansan tiibetiläisten tapaan.

Qiangit puhuvat tiibetiläis-burmalaisiin kieliin kuuluvaa kieltä. Eri murteet ovat etääntyneet niin kauas toisistaan, että niitä voitaisiin myös pitää eri kielinä. Qiangin kielellä ei ole omaa kirjakieltä, ja eri ryhmien edustajat käyttävätkin yleensä kiinaa kommunikoidessaan keskenään.