Pythagóreio

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pythagorion)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pythagóreio
Πυθαγόρειο
Pythagóreion kylä.
Pythagóreion kylä.
Kunnallisyksikön sijainti
Kunnallisyksikön sijainti

Pythagóreio

Koordinaatit: 37°41′24″N, 26°56′30″E

Valtio Kreikka
Hajautetun hallinnon alue Egea
Alue Pohjois-Egean saaret
Alueyksikkö Sámos
Kunta Anatolikí Sámos
Hallinto
 – Asutustyyppi kunnallisyksikkö,
entinen kunta,
kylä
 – Kallikrates-koodi 560104
Väkiluku (2011) 7 996[1]
 – Kylä­yhdys­kunta 1 500
 – Kylä 1 272
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3
Rekisterikilpi ΜΟ











Pythagóreio (kreik. Πυθαγόρειο; kath.kreik. Πυθαγόρειον, Pythagóreion; myös Pythagório(n)) on Kreikan kylä sekä samanniminen Anatolikí Sámoksen kunnan kunnallisyksikkö (Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου, Dimotikí Enótita Pythagoreíou) ja entinen itsenäinen kunta. Se sijaitsee Sámoksen saarella, Sámoksen alueyksikössä Pohjois-Egean saarten alueella. Koko kunnallisyksikön väkiluku on 7 996 ja varsinaisen Pythagóreion kylän väkiluku 1 272 (vuonna 2011).[1][2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pythagóreion kylä sijaitsee Sámoksen kaakkoisrannikolla lähellä saaren Vähän-Aasian eli Turkin puolen rannikosta erottavaa salmea. Kylä on rakennettu luonnonsatamalahden ympärille ja kukkulan rinteeseen. Pythagóreion kunnallisyksikkö kattaa suuren osan Sámoksen saaren eteläosasta. Siihen kuuluu myös saaren etelärannikolla sijaitseva pieni Samiopoúlan saari.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Antiikin Samos

Antiikin aikana nykyisen Pythagóreion paikalla sijaitsi saaren kaupunkivaltion (polis) keskus Samos, jota ei tule sekoittaa saaren nykyiseen Sámos-nimiseen pääkaupunkiin. Antiikin Samos kukoisti erityisesti tyranni Polykrateen aikana 500-luvulla eaa. Kaupunki menetti merkitystään 400-luvulla eaa. sen tultua Ateenan vallan alle. Samoksesta olivat kotoisin muun muassa filosofit Pythagoras ja Epikuros sekä tähtitieteilijä Aristarkhos. Kaupunki säilyi asuttuna roomalaisen kauden ja aina varhaiskristilliselle ja -bysanttilaiselle kaudelle saakka.

Antiikin Samoksen kaupungin raunioita ja Pythagóreion arkeologinen museo.

Antiikin Samoksen kaupungista on säilynyt paljon raunioita sekä kreikkalaiselta että roomalaiselta ajalta. Tunnetuimmat kohteet ovat Pythagóreion lähellä sijaitseva Heraion eli Hera-jumalattaren temppeli, vaikuttava Eupalinoksen tunneli-akvedukti sekä antiikin aikainen teatteri. Kylän alueella ja ympäristössä on myös lukuisia muita rauniokohteita ja jäänteitä muun muassa kaupungin agorasta ja kylpylästä sekä laajoista kaupunginmuureista. Pythagóreion antiikin aikaiset kohteet ovat osa Unescon maailmanperintökohdetta nimeltä Sámoksen Pythagóreio ja Heraion.[3]

Pythagóreion kylää.

Nykyinen kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikalle myöhemmin syntyneen kylän nimi oli alun perin Tigáni (Tigánion, Τηγάνι(ον)). Kylä nimettiin uudelleen Pythagóreioksi vuonna 1955 Pythagoraan kunniaksi.[4] Kylän satamassa on Pythagoraan muistomerkki. Muihin nähtävyyksiin kuuluvat antiikin aikaisten raunioiden lisäksi muun muassa Pythagóreion arkeologinen museo sekä Lykoúrgos Logothétiksen linna. Linnan vieressä sijaitseva kylän kirkko on omistettu Vapahtajan kirkastumiselle (Metamórfosis tou Sotíros).

Pythagóreio oli itsenäinen kunta vuoden 2010 loppuun saakka. Vuoden 2011 alussa se yhdistettiin Kallikrates-suunnitelmana tunnetun aluehallintouudistuksen myötä Sámoksen kunnaksi yhdessä Karlóvasin, Marathókampoksen ja Vathýn kanssa.[5] Vuonna 2019 se tuli Kleisthenes I -suunnitelman myötä osaksi Anatolikí Sámoksen kuntaa.[6]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pythagóreion kylässä on kalastus- ja matkustajasatama, josta on yhteyksiä muun muassa Pátmokselle ja Foúrnoi-saarille. Sámoksen kansainvälinen lentoasema sijaitsee aivan kylän länsipuolella vain noin kahden kilometrin päässä kylän keskustasta. Pythagóreion talous perustuu pitkälti turismiin, ja se on Sámoksen saaren turismin keskus. Kylässä on lukuisia hotelleja ja ravintoloita. Suuremmat hotellit sijaitsevat hieman kauempana kylän ulkopuolella.

Kunnallisyksikön osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pythagóreion Vapahtajan kirkastumisen (Metamórfosis tou Sotíros) kirkko.
Lykoúrgos Logothétiksen linna.
Pythagóreion satamassa sijaitseva filosofi Pythagoraan muistomerkki.

Pythagóreion kunnallisyksikkö muodostuu seuraavista kylä- ja kaupunkiyhdyskunnista ja asutuksista:[1]

Kylä- tai kaupunki­yhdys­kunta Kylä, kaupunki tai muu asutus Väkiluku (2011)
Chóra Chóra 1 218
Potokáki 122
Koumaradaíoi Koumaradaíoi 123
Megáli Panagían luostari (Moní Megális Panagías) 7
Mavratzaíoi Giónides 49
Mavratzaíoi 249
Pyhän Ristin luostari (Moní Timíou Stavroú) 3
Mesógeio Mesógeio 109
Mýloi Mýloi 248
Mytilinioí Kamára 3
Pyhän Kolminaisuuden luostari (Moní Agías Triádos) 19
Mytilinioí 1 982
Potámi Mesokámpou 40
Rizovráchos 63
Pagóndas Iraío 849
Kolóna 28
Pagóndas 518
Pándroso Pándroso 110
Pýrgos Pýrgos 419
Pythagóreio Karpóvoulos 29
Néa Póli 76
Poúntes 123
Pythagóreio 1 272
Spatharaíoi Apóstolos Pávlos 8
Avánti 16
Kalogerikó 9
Kýrgianni 25
Limnonáki 14
Metóchi 0
Samiopoúla (saari) 4
Spatharaíoi 236
Sykiá 12
Vergí 13
Yhteensä: 7 996

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Arkistoitu 16.10.2015. Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. Άρθρο 1: Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης. (Kallikrates-suunnitelma, Kreikan virallinen lehti) Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, 11.8.2010, nro Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 1292. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Artikkelin verkkoversio (PDF). (kreikaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Pythagoreion and Heraion of Samos Unesco.
  4. Tiganion - Pythagoreion Name Changes of Settlements in Greece. Institute for Neohellenic Research. Viitattu 22.10.2014.
  5. Άρθρο 1: Σύσταση δήµων. NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852: Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης. (Kallikrates-suunnitelma, Kreikan virallinen lehti) Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, 7.6.2010, nro Τεύχος Πρώτο, Αρ. Φύλλου 87. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Artikkelin verkkoversio (PDF). (kreikaksi)
  6. Οργάνωση και Λειτουργία των συνιστώμενων δήμων του άρθρου 154 του Ν.4600/2019 (Α’ 43) Υπουργείο Εσωτερικών (Kreikan sisäministeriö). Viitattu 10.9.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]