Pyhän Pietarin kirkko (Brighton)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Pietarin kirkko
Sijainti Brighton, Brighton & Hove, Englanti
Koordinaatit 50°49′42.1″N, 000°08′06.0″W
Seurakunta Brighton, Englanti
Rakentamisvuosi 1828
Suunnittelija Charles Barry
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pyhän Pietarin kirkko (engl. St Peter's Church), on Brightonissa, Englannissa sijaitseva anglikaaninen kirkko. Kirkko sijaitsee lähellä Brightonin keskustaa kahden päätien, A23:n ja A270:n välissä. Kirkko rakennettiin vuosina 1824–1828 ja sen suunnitteli Charles Barry, ja se on hieno esimerkki Viktoriaaninen aikakausi edeltäneestä uusgotiikan tyylistä. Kirkko on kuulunut Brightonin seurakunnalle vuodesta 1873 ja siihen viitataan joskus epävirallisesti "Brightonin katedraalina".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Pietarin kirkko rakennettiin alun perin kappeliksi. Kirkon suunnittelun avoimen kilpailun voitti Charles Barry vain hieman yli kaksikymmentävuotiaana. Kirkko rakennettiin arviolta 1300- ja 1400-lukujen kohtisuoran ja myöhäisen gotiikan tyyliseksi.

Kirkon rakentaminen aloitettiin toukokuussa 1824 paikkaan, joka oli siihen aikaan kaupungin "sisäänkäynti", nykyään kaupungin keskustaa. Barry suunnitteli vuonna 1841 kirkkoon tornin, jota ei kuitenkaan koskaan rakennettu. Sivukäytävissä oli alun perin taideteoksia, mutta ne poistettiin Oxfordin liikkeenselvennä seurauksena.

Barryn kuusikulmainen alttarikomero purettiin vuonna 1898 suuremman, Somers Clarken ja J. T. Mickelthwaiten suunnitteleman, hiekkakivestä tehdyn pääkuoren tieltä. Rakennustyö jatkui vuoteen 1906 saakka. Uusi pääkuori, 16,2 m korkea ja 10,7 m leveä, siunattiin Canterburyn arkkipiispan läsnäollessa.

Pyhän Pietarin kirkossa on valikoima lasimaalattuja ikkunoita, joista suurin osa on Charles Eamer Kempen tekemiä. Kirkon pohjoisosassa on ikkuna kuningatar Viktorian muistoksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.