Pyörätuolitanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyörätuolitanssia balilaisessa teatteriesityksessä.

Pyörätuolitanssi on tanssia, johon pyörätuolinkäyttäjä osallistuu. Pyörätuolitanssia voi harrastaa ryhmässä, paritanssina ja singlenä. Paritanssissa joko molemmat tanssijat tai vain toinen on pyörätuolinkäyttäjä.[1] Combiparin muodostavat pyörätuolinkäyttäjä ja vammaton pystytanssija. Duoparin osapuolet tanssivat molemmat pyörätuolissa.[2]

Freestyle-tanssissa on useita tanssilajeja countrysta flamencoon ja baletista jazziin. Freestyle-tyyli antaa tanssijoille vapaat kädet ilmaista itseään sekä luoda tanssiesityksiä. Street- ja showtanssit pitävät sisällään disco dancen, hiphopin ja useista eri tanssilajeista koostuvan showdancen, jotka ovat myös virallisia kilpailulajeja. Näitä lajeja harrastetaan tanssikouluissa ja seuroissa lajeihin perehtyneiden ohjaajien johdolla.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörätuolitanssi on tullut Suomessa tanssikilpailujen ohjelmistoon 1990-luvulla, mutta laji on edelleen melko tuntematon.[3]

Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry on pyörätuolitanssin lajiliitto Suomessa, joka perustettiin vuonna 2006. Liitto järjestää pyörätuolitanssin Suomen mestaruuskilpailut ja kansalliset Suomi Open -kilpailut sekä valtakunnallisen Tanssi Estoitta -pyörätuolitanssileirin kerran vuodessa ja ylläpitää kalenteria muista suomalaisista sekä kansainvälisistä pyörätuolitanssitapahtumista. Lisäksi PYTLI järjestää muita kilpailuja ja leirejä, koulutuksia, lajiesittelyjä sekä näytöksiä. Liitto tukee paikallisia pyörätuolitanssitoimijoita ja auttaa pyörätuolitanssitoiminnan käynnistämisessä uusilla paikkakunnilla.

Vuonna 2017 pyörätuolitanssinopetusta Suomessa järjestetään muun muassa Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kouvolassa, Kuopiossa, Oulussa, Porvoossa, Tampereella ja Torniossa.[4]

Pyörätuolitanssin suomalainen uranuurtaja on Risto Lång. Hän on ensimmäinen pyörätuolilla liikkuva ammattitanssija.[5]

Pyörätuolitanssi kilpalajina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörätuolitanssi on erinomainen liikuntavammaisten harraste- ja kilpaurheilulaji. Suomenmestaruus- ja kansainvälisellä tasolla lajissa kilpaillaan kymppitansseissa, joihin kuuluvat latinalais- ja vakiotanssit.[1]

Pyörätuolitanssin SM-kilpailut Lohjalla 2012.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörätuolitanssissa, kuten kaikessa vammaisurheilussa, urheilijat luokitellaan toimintakyvyn mukaan eri luokkiin. Näin mahdollistetaan reilu kilpailu.

Pyörätuolitanssissa luokat ovat 1 ja 2. Karkeasti jaoteltuna luokan 1 tanssijoilla myös ylävartalon toimintakyky on heikentynyt, kun taas luokan 2 tanssijan ylävartalon toimintakyky on normaali tai lähes normaali. Luokkaan 1 luokiteltu henkilö voi olla loistava tanssija esimerkiksi ilmaisultaan ja ajoitukseltaan, mutta toimintakyvyn aleneman vuoksi kilpaileminen fyysisesti vahvempia luokan 2 tanssijoita vastaan ei olisi reilua. Onnistuneilla koreografisilla ratkaisuilla ja ahkeralla harjoittelulla myös luokan 1 tanssista saadaan näyttävää ja vauhdikasta.

Pyörätuolinkäyttäjä, jonka luokittelupistemäärä on 15 tai enemmän, kilpailee combi- ja singletanssissa luokassa 2. Pyörätuolinkäyttäjä, jonka luokittelupistemäärä on 14 tai vähemmän, kilpailee combi- ja singletanssissa luokassa 1.

Jos duoparin osapuolten luokittelupisteiden keskiarvo on 15 tai enemmän, on parin kilpailuluokka 2. Jos taas pisteiden keskiarvo on alle 15, pari kilpailee luokassa 1. Duotanssissa kilpailevan vammattoman tanssijan pistemäärä on automaattisesti 20, eikä häntä tarvitse luokitella. Combitanssissa kilpailuluokka määräytyy pyörätuolinkäyttäjän luokittelun mukaan.[2]

Kilpailusäännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säännöt Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa järjestettävissä kansallisissa ja kansainvälisissä non-IPC (Kansainvälinen paralympiakomitea) pyörätuolitanssikilpailuissa noudatetaan Suomen pyörätuolitanssilliitto PYTLI ry:n kilpailusäännöstöä. Suomessa järjestettävissä IPC:n alaissa pyörätuolitanssikilpailuissa noudatetaan IPC:n kansainvälisiä pyörätuolitanssikilpailusääntöjä.

Combiparin muodostavat pyörätuolinkäyttäjä ja vammaton pystytanssija. Duoparin osapuolet tanssivat molemmat pyörätuolissa.

Suomen pyörätuolitanssiliiton kilpailusääntöjen per 1.1.2017 mukaan sekä duo- että combiparin osapuolet voivat olla samaa tai eri sukupuolta kaikilla sarjatasoilla. Tulokassarjassa toinen duoparin tanssijoista voi olla myös vammaton. Pystytanssijalla voi samanaikaisesti olla korkeintaan kaksi paria. Pystytanssija voi kuitenkin kilpailla vain yhden parin kanssa kussakin lajissa eli vakio-, latinalais- ja freestyle-tanssissa. Tulokassarjassa tanssipari on sama vakio- ja latinalaistansseissa. Ainoastaan freestylessä voi tulokastason tanssijalla olla eri pari.

Erilliskilpailuissa ensemble- eli ryhmätanssissa tulee vähintään puolet (50 %) ryhmästä olla pyörätuolinkäyttäjiä. Singletanssissa voivat kilpailla vain todelliset pyörätuolinkäyttäjät. Pyörätuolinkäyttäjän kilpailukelpoisuuden kriteeri on täyttää minimivammaisuuden vaatimus.

Kilpailijarekisteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen pyörätuolitanssiliitto ylläpitää kilpailijarekisteriä, jolla seurataan sarjanousupisteiden kertymistä paritanssikategorioissa. Pyörätuolitanssija voidaan merkitä rekisteriin vain virallisen luokituksen jälkeen. Ensimmäistä kertaa tulokassarjaan osallistunut kilpailija merkitään rekisteriin, kun kilpailunjärjestäjä ilmoittaa tulokset rekisterin ylläpidolle. Jo luokiteltujen kilpailijoiden osalta paritiedot päivitetään rekisteriin aina kilpailuilmoittautumisten yhteydessä.

Pystytanssija voi olla rekisterissä samanaikaisesti korkeintaan kahden parin kanssa, kuitenkin niin, että vakio-, latinalais- ja freestyletansseissa on kussakin vain yksi pari. Pyörätuolitanssijalla voi olla rekisterissä myös kaksi paria, toinen combissa ja toinen duossa. Pari ei voi samanaikaisesti osallistua saman kategorian eri sarjatasoille.

Säännöt ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomailla järjestettävissä non-IPC kilpailuissa noudatetaan kunkin maan kansallisia sääntöjä, jotka ovat pääpiirteissään linjassa suomalaisten sääntöjen ja IPC:n sääntöjen kanssa. Ulkomailla järjestettävissä IPC:n alaissa pyörätuolitanssikilpailuissa noudatetaan IPC:n kansainvälisiä pyörätuolitanssikilpailusääntöjä. Esimerkiksi kansainvälisissä IPC:n kilpailuissa voi pystytanssijalla olla vain yksi tanssipari.[4]

Euroopan-mestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1991 München Saksa[6]
1993 Oslo Norja
1995 Duisburg Saksa
1997 Härnösand Ruotsi
1999 Ateena Kreikka
2001 Papendahl Alankomaat
2003 Minsk Valko-Venäjä
2007 Varsova Puola
2009 Tel Aviv Israel
2014 Lomianki Puola
2016 Kosice Slovakia
2018 Lomianki[7] Puola
2022 Praha[8] Tsekki

Maailmanmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1998 Tokio Japani
2000 Oslo Norja
2002 Varsova Puola
2004 Tokio Japani
2006 Papendahl Alankomaat
2008 Minsk[9] Valko-Venäjä
2010 Hannover Saksa
2015 Rooma Italia
2017 Malle Belgia
2019 Bonn[10] Saksa
2023 Genova[11] Italia

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c http://www.vammaisurheilu.fi/fin/lajit/pyoratuolitanssi/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry
  3. http://www.terpsikerho.fi/kilpatanssi/lajitietoa/pyoratuolitanssi
  4. a b Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry (Kilpailusäännöt) Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry. Viitattu 26.2.2017.
  5. Haapalainen, Heikki: Risto Lång tanssii ilman askelia 23.5.2011. YLE. Viitattu 24.5.2011. [vanhentunut linkki]
  6. Kronikka Pyörätuolitanssi 1973-2003 (Arkistoitu – Internet Archive) (TU München) 21.11.2011, (saksaksi)
  7. Lomianki 2018: Six things we learned International Paralympic Committee. Viitattu 22.9.2021. (englanniksi)
  8. Prague 2022: Ukraine dancers rule the roost International Paralympic Committee. Viitattu 7.10.2023. (englanniksi)
  9. maailmanmestaruuskilpailut (Arkistoitu – Internet Archive),(englanniksi)
  10. Bonn 2019 World Para Dance Sport Championships - homepage International Paralympic Committee. Viitattu 22.9.2021. (englanniksi)
  11. Genoa to host 2023 Para Dance Sport World Championships International Paralympic Committee. Viitattu 7.10.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.