Puujaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puujaa on kylä Hausjärven kunnassa. Sen naapurikyliä ovat muun muassa Oitti, Haminankylä ja Lavinto. Lähimmät palvelut, kuten kaupat, koulut ja kirjasto ovat Oitissa. Puujaasta on lakkautettu kaikki palvelut jo vuosikymmeniä sitten. Entinen koulu toimii nykyisin Hausjärven metsästysyhdistyksen metsästysmajana. Talvisin siellä järjestetään joitakin tapahtumia, kuten Hirvijuhlat ja Puujaan pikkujoulut.

Puujaan alueen tärkein elinkeino on maatalous. Suurin osa sen pinta-alasta on metsää ja peltoa. Puujaa on melko harvaan asuttua seutua.

Puujaan halki virtaa Puujoki, ja siellä on myös järviä. Valkjärvellä on uimaranta, jonka yhteydessä on leirikeskus, jota voi vuokrata käyttöönsä. Järven rannalla sijaitsee myös MTK:n omistama kesäranta, jota vuokrataan erilaisia tilaisuuksia varten. Kohteet sijaitsevat Ansiontien varrella. Valkjärven ja Kivenpuulammen rannoilla on paljon kesämökkejä, joiden ansiosta Puujaan asukasluku nousee kesäisin.

Kylän nimen Puujaa kerrotaan olevan syntynyt erään hitaan hämäläisen lausahduksesta kauan sitten. Hämäläinen katseli, kun tukit uivat Puujoessa Vanajavettä kohti. Hämäläinen katseli lipumista kotvasen ja tokaisi sitten: "Puu – jaa, puu – jaa". Ja elämäänhän se jäi.[1] Tällaista selitystarinaa kutsutaan kansanetymologiaksi.

Etäisyydet Puujaasta suurempiin kaupunkeihin ovat: Helsinkiin 85 km, Lahteen 45 km, Hämeenlinnaan 50 km, Tampereelle 125 km, Turkuun 175 km, Forssaan 90 km ja Riihimäelle 20 km sekä Hyvinkäälle 30 km.

Puujaan tarkka sijainti on 60°49′44.2″N, 24°56′11.8″E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]