Pussimäyrät (heimo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pussimäyrät
Täytetty pussimäyrä
Täytetty pussimäyrä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Theria
Osaluokka: Pussieläimet Metatheria
Lahko: Pussimäyrät Peramelemorphia
Heimo: Pussimäyrät
Peramelidae
Gray, 1825
Synonyymit
  • Peroryctidae Groves and Flannery, 1990[1]
Alaheimot ja suvut
  • Katso teksti
Katso myös

  Pussimäyrät (heimo) Wikispeciesissä
  Pussimäyrät (heimo) Commonsissa

Tasmanianjuovapussimäyrä (Perameles gunnii).
Täpläpussimäyrällä (Isoodon macrourus) on lyhyempi tiineysaika kuin millään muulla nisäkkäällä, keskimäärin vain noin 12,5 vuorokautta.[2]

Pussimäyrät (Peramelidae) on yksi pussimäyrien lahkoon (Peramelemorphia) kuuluvista heimoista. Siihen kuuluu suurin osa lahkon lajeista. Heimo jaetaan kolmeen alaheimoon ja kuuteen sukuun, joissa on yhteensä 18 lajia[3][4].

Pussimäyrienkin luokittelu on ollut hankalaa, sillä Uuden-Guinean ja Australian pohjoisosien sademetsien lajit näyttävät olevan selvästi erollaan muista pussimäyristä. Ne jaettiinkin hetkeksi omaksi heimokseen, kuonopussimäyrät[5] Peroryctidae. Nyttemmin ne on kuitenkin palautettu takaisin pussimäyrien heimoon, Peroryctinae- ja Echymiperinae-alaheimoihin.[3] Pussimäyrien heimoon on aiemmin luettu myös pussisian (Chaeropus) ja pussikaniinien (Macrotis) suvut, mutta nykyisin niiden katsotaan muodostavan omat heimonsa.[3]

Pussimäyriä elää monenlaisissa elinympäristöissä aavikoilta sademetsiin ja asutuille alueille.[2] Elintavoiltaan ne ovat kaikkiruokaisia ja maassa liikkuvia yöeläimiä, jotka viettävät valoisan ajan vahvoilla eturaajoillaan maakasoihin kaivamissaan koloissa.[2] Niiden koko vaihtelee ruumiinpituudeltaan 17-senttisestä hiiripussimäyrästä puolimetriseen ja lähes viisi kilogrammaa painavaan isokuonopussimäyrään.[2] Urokset ovat monilla lajeilla huomattavasti suurempia ja painavampia kuin naaraat.[2]

Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että pussimäyrien suomenkieliseksi nimeksi vaihdettaisiin ”pusselit”.[5]

Alaheimot, suvut ja lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Peramelidae (TSN 552316) itis.gov. Viitattu 8.3.2011. (englanniksi)
  2. a b c d e f g Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 406–409, 464. Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6. (suomenkielisten nimien lähde)
  3. a b c d Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Peramelidae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 8.3.2011. (englanniksi)
  4. Wilson & Reeder's Mammal Species of the World, 3rd edition: Preface Luettu 8.3.2011
  5. a b c Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) luomus.fi. 2008. Viitattu 8.3.2011. [vanhentunut linkki]Suomen kielen lautakunta suhtautui toimikunnan nimistöehdotukseen torjuvasti. Ks. Suomen kielen lautakunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet Kotus.fi. 20.11.2008. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 18.10.2011.
  6. Elo, Ulla & Koivisto, Ilkka ym. (toim.): Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 1: Nisäkkäät, s. 135. Weilin+Göös, 1991. ISBN 951-35-4686-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]