Puolikova kuitulevy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puolikova kuitulevy eli rakennekuitulevy on rakennustarvikkeena käytettävä puukuiduista puristamalla valmistettu kuitulevy. Levyn valmistukseen käytetään puuhaketta joka hajotetaan hienoksi kuiduiksi.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kuitulevy valmistetaan niin sanotulla märkämenetelmällä. Kuivamenetelmällä valmistettua puolikovaa puukuitulevyä nimitetään MDF-levyksi.

Materiaalina käytetään pääasiassa puutuoteteollisuuden jätepuusta saatavaa haketta, osin koivukuitupuuta. Hake hajotetaan hienoiksi kuiduiksi ja saatu massa jauhetaan. Kuitujen sitoutuminen toisiinsa perustuu ensisijaisesti huopautukseen ja puun omaan liima-aineeseen, ligniiniin. Kuitujen joukkoon lisätään vettä ja mahdollisesti myös lisäaineita, kuten liimaa. Märkä massa ohjataan viiralle, jossa siitä puristetaan ylimääräinen vesi pois. Kuituraina katkaistaan puristustelojen jälkeen arkeiksi, jotka puristetaan. Puristuksen jälkeen levyt lämpökäsitellään lujuuden lisäämiseksi.[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolikovan kuitulevyn tavanomainen tiheys on 300–800 kg/m³. Lujuusluokkia on kolme: A, B, ja C, joissa taivutuslujuus vaihtelee välillä 10–30 MPa, ja poikittaisvetolujuus 0,2–0,7 MPa. Kimmomoduuli on 2 000–3 500 MN/m².[2]

Valmistuksprosessissa lisäaineilla voidaan parantaa levyjen eri ominaisuuksia: esimerkiksi lujuutta, iskunkestävyyttä, kosteudenkestävyyttä ja palonesto-ominaisuuksia.

Levykoot ja -paksuudet ovat tuotekohtaisia. Levyjä valmistetaan 6–12 mm vahvuisena, käytetyin vahvuus on 9 mm. Kalibroidun levyn mittatarkkuus on tavanomaista parempi. Levykoot ovat tyypillisesti noin 1,2 × 2,8 metriä.[2]

Yleensä levy on toiselta puolelta sileä ja toiselta kohokuviollinen, viirattu. Levyjä saa myös eri tavoin pintakäsiteltynä ja pinnoitettuina, sekä rei'itettynä. Levyistä tehdään runsaasti eri muotoisia jalosteita, esimerkiksi pinnoitettuja seinä- ja kattolamelleja.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolikovat kuitulevyt ovat varsin hyvin työstettäviä, levyihin on mahdollista porata reikiä tai sahata loveuksia. Levyä voidaan maalata, tapetoida ja laminoida.

Puolikovia kuitulevyjä käytetään pääasiassa rakentamisessa, erityisesti taloteollisuudessa esimerkiksi tuulensuojana, lämmöneristeenä, tai levyuumaisten runkopalkkien uumalevynä, sekä kattojen ja seinien pintamateriaalina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdeviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metsäteollisuus ry
  2. a b RT 22-10518

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kovalevyjen valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]