Puolangan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolangan kirkko
Puolangan uusi kirkko ja palaneen kirkon kivijalkaa.
Puolangan uusi kirkko ja palaneen kirkon kivijalkaa.
Sijainti Kirkkokatu 1, Puolanka
Koordinaatit 64°52′00.5″N, 027°40′27.0″E
Seurakunta Puolangan seurakunta
Rakentamisvuosi 1954
Suunnittelija yliarkkitehti Olavi Sortta
Materiaali tiili, puu
Istumapaikkoja 450
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Puolangan kirkon sankarihaudat kesällä 2015

Puolangan kirkko on Kuopion hiippakunnan Kajaanin rovastikuntaan kuuluvan Puolangan seurakunnan kirkko, joka sijaitsee Puolangan kunnan keskustaajamassa. Olavi Sortan suunnittelema rakennus on ns. kolmilaivainen pitkäkirkko.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolanka kuului aikanaan Paltamon emäpitäjään ja sai vuonna 1764 oikeuden perustaa oman kappelikirkon. Kirkon rakennustyö viivästyi niin, että vasta vuonna 1786 Puolangasta tuli Hyrynsalmen yhteydessä toimiva kappeli. Kirkon sijoituspaikasta kiisteltiin, auholaiset halusivat kirkon rakennettavan kylälleen. Vuonna 1792 kirkon rakennuspaikaksi valittiin Puolankajärven läntinen pohjoispuolen ranta-alue. Tämä päätös vakiinnutti koko pitäjän nimen, joka tarkoittaa paloaukeaa. Jacob Rijf suunnitteli vuonna 1792 valmistuneen klassistyylisen puisen ristikirkon, jonka sisänurkat oli viistetty. Salamaniskun aikaansaama tulipalo tuhosi kirkon vuonna 1949.

Nykyinen kirkkorakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palaneen kirkon tilalle suunnitteli uuden Olavi Sortta, mm. Lastenlinnan ja Tilkan suunnittelijana tunnettu arkkitehti. Tiilestä ja puusta valmistettu kolmilaivainen pitkäkirkko on torniton ja sen katto ulottuu lähes maahan asti. Tyyliltään rakennus muistuttaakin keskiaikaisia kivikirkkoja. Kirkkorakennuksen pinta-ala on 403 neliömetriä ja siinä on 450 istumapaikkaa. Kirkko valmistui viisi vuotta vanhan kirkon palamisen jälkeen eli vuonna 1954. Samana vuonna kirkon viereen rakennettiin kellotapuli. Kirkon alttaritaulun maalasi taiteilija Paavo Tolonen vuonna 1982, sen nimi on ”Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut”. Kirkko peruskorjattiin vuonna 1979.

Kirkon sankarihautausmaan muistomerkki on kuvanveistäjä Walter Mikkolan teos vuodelta 1955.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.