Puistola (Jyväskylä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puistola
3. kaupunginosa
Kaupunki Jyväskylä
Suuralue Kantakaupunki
Osa-alueet Aren aukio, Tourujoki, Asema
Postinumero(t) 40100

Puistola on Jyväskylän kaupunginosa. Puistola sijaitsee Kantakaupungin suuralueella, lähellä kaupungin keskustaa. Alueen erottaa keskustasta Väinönkatu, Harjun kaupunginosasta Yliopistonkatu ja Puistokatu. Tourulan ja Puistolan välisenä rajana on Tourujoki. Muut naapurikaupunginosat ovat Taulumäki ja Lutakko.[1] Puistola on kooltaan noin 800 metriä kertaa 300 metriä.

Puistolassa sijaitsee Jyväskylän vanha hautausmaa, jonne on haudattu monia jyväskyläläisiä merkkihenkilöitä. Hautausmaan ja Tourujoen välissä on Tourujoen luontopolku ja luonnonsuojelualue.

Kalevankadun ja Puistokadun kulmassa sijaitsee Puistotori-niminen puisto. Nimensä puisto on saanut siitä, että 1900-luvun alussa arkkitehdit Yrjö Blomstedt, Walter Thom ja Hugo Lilius olivat sitä mieltä, että aukiosta pitäisi tehdä suurten julkisten rakennusten ympäröimä tori. Puistokadun toisella puolella oleva Puistokoulu jäi kuitenkin tienoon ainoaksi julkiseksi rakennukseksi. 1930-luvun alussa paikalle tehtiin puisto ja tori jäi vain Puistotorin nimeen.


Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän vanhaa hautausmaata
Tourujokea
Kolmikulma

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyväskylän aluekartta (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]