Pucarán kulttuuri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pucara)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Pucarán kulttuurin alue.

Pucarán kulttuuri noin 250 eaa. - n 380 jaa. oli muinaisten intiaanien luoma perinne Etelä-Amerikan Andeilla nykyisten Perun ja Bolivian valtioiden rajaseudulla. Pucaran alueella intiaanit rakensivat suuren viljelyllä elävän asutuskeskuksen Perun Andien vuoriston ylätasangolle altiplanolle, Titicaca-järven altaan pohjoispuoliskolla Punon departementissa.

Pucaran taide liittyi ihmisuhrien sävyttämään uskontoon. Pucaran kulttuuri eli muun muassa perunan ja muiden kylmää sietävien kasvien viljelyllä, metsästyksellä ja laaman ja alpakan hoidolla. Kulttuuri tuotti metallituotteita, keramiikkaa ja tekstiilejä. Ei osata sanoa mikä intiaaniheimo Pucarán rakensi.

Pucaran keramiikka oli omintakeista, moniväristä ja viiltokuvioista. Kuvioissa oli geometrisia ja esittäviä aiheita. Esittävissä aiheissa oli muun muassa irti leikattuja päitä, eläimiä: hirviä, laamoja, lintuja, kissaeläin. Kivipatsaissa esiintyy "pyöveli", ja kivikaiverruksissa eläimiä, ihmisiä ja geometrisia kuvioita. Steeloja oli perinteiseen andiseen tapaan temppeleissä, joissa oli syvennettyjä pihoja ja U:n muotoisia rakennuksia[1]. Pucaran JKalasyan pyramidikompleksi on rakennettu noin 200 eaa. alkaen[2].

Pucarássa on nykyään raunioituneita palatsimaisia ja temppelimäisiä rakennelmia sekä aikoinaan hyvin tiheästi asuttu asuinalue. Täällä on puoliksi maanalaisia kenttiä muinaiselle Andien kulttuurille ominaisesti. Koko muinaisen rakennetun alueen ala on 6 km². Pucarassa oli käsityöläisten tiheään asuttu alue, jota arkeologit sanovat "kaatopaikaksi", muinaiselle tulvaterassille rakennettu ryhmä moniosaisia asuintaloja, kolme suurta rakennusta, ehkä temppeleitä tai palatseja, kuusi katkaistun pyramidin muotoista temppeliä, ja hautakumpujen alue[3].

Pucaran vaikutusta löytyy myös Perun rannikolta Moqueguan ja Azapan jokilaaksoista. Pucaran vaikutus ulottui Titicaca-järven pohjoispuolisen laakson keskuksiin ja kyliin, mutta jopa pohjoiseen Cuzcon laaksoon ja Etelä-Peruun, ja Morequan laaksoon Tyynenmeren rannikolla Etelä-Perussa, Chilen pohjoisosiin Azapaan ja myös Pohjois-Chilen Iquiquen alueelle ja Loa-joen seudulle.

Pucará romahti noin 380 jaa. Samoihin aikoihin eteläinen Titicaca-järven rannan Tiwanaku alkoi kasvaa. Tiwanaku alkoi laajeta joskus välillä 350-400 jaa. Joko Pucaran luhistuminen antoi Tiwanakulle mahdollisuuden, tai Tiwanaku kukisti Pucaran. Titicacan pohjoispuoliset alueet olivat tyhjillään väestöstä noin 380-1250 jaa.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kultakruunu ja hyöhenviitta, Perun kolme vuosituhatta, artikkeli Pukaran kulttuuri.
  2. Pucara - Puno (Photos © J. Mazzotti) (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Kultakruunu ja höyhenviitta, s. 147.
  4. Kultakruunu ja höyhenviitta, s. 148.