Psyykkinen häiriö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Psyykkinen häiriö voi olla vakava, esimerkiksi psykoosi tai siitä lievempi muoto, kuten lievä masennus (lievä depressio). Suomessa psyykkisiin häiriöihin luetellaan KELAn lääkekorvattavuuden 112-häiriöt (psykoosi) ja myös mielialahäiriöt ja persoonallisuushäiriöt, kuten myös päihdeongelmat.

Psyykkinen häiriö voi aiheuttaa ahdistuneisuutta, masennusta, hallusinaatioita, väkivaltaisuutta, levottomuutta, sekavuutta, outoa puhetta, outoja kirjoituksia, häiriköintiä. Suurin osa psyykkisesti häiriintyneistä ihmisistä on hyvin rauhallisia. Pienellä osalla on levottomia ajatuksia ja/tai toimintaa. Monilla on voi olla molempia häiriöitä riippuen elämäntilanteesta ja elämäntavoista.

Joskus psyykkinen häiriö voi tuottaa tuskaa perheenjäsenille ja läheisille, sillä esimerkiksi psykoottinen ihminen voi puhua hyvin sekavia.

Psyykkisiä häiriöitä hoidetaan terapioilla ja lääkityksillä, yleisiä ovat psyykenlääkkeet (psykoosilääkkeet, masennuslääkkeet tai rauhoittavat lääkkeet). On suositeltavaa, että psyykkisesti häiriintyneen ihmisen kannattaisi välttää kaikkia päihteitä ja huumeita.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.