Prosenttiperiaate

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Prosenttiperiaate tarkoittaa, että rakennusta suunniteltaessa varataan tietty prosenttiosuus (usein 0,5 % – 2 %) rakentamisen budjetista taiteen hankkimiseen tai taiteelliseen suunnitteluun. Näin rakennusten suunnittelussa otetaan huomioon taiteen käyttö rakennuksen viihtyvyyden, sosiaalisuuden, itsenäisen selviytymisen tai esimerkiksi turvallisuuden tunteen lisäämisessä.

Prosenttiperiaate on peräisin jo 1930-luvultalähde?, mutta sodan jälkeen jälleenrakennusta pidettiin niin kalliina, että prosenttiperiaatteen käyttö jäi unohduksiin. Nykyisin monet kunnat ovat sitoutuneet prosenttiperiaatteen käyttöön omassa julkisessa rakentamisessaan, mutta vain osa kunnista toteuttaa periaatetta. Periaatteen kunniaksi vietettiin valtakunnallista Prosenttipäivää torstaina 18.10.2007.

Prosenttiperiaatetta voi toteuttaa rakennusten lisäksi kaikkeen julkiseen (ja yksityiseen) rakentamiseen: teihin, piha-alueisiin, puistoihin jne. Prosenttiperiaate tuo parhaimmillaan taidetta rikastuttamaan kaikkien ihmisten arkea sekä luo osaltaan positiivisella tavalla alueen ja paikan identiteettiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.