Professori Tuhatkauno

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Professori Teophilus Tuhatkauno on kuvitteellinen henkilöhahmo Hergén piirtämässä ja kirjoittamassa Tintti-sarjakuvassa. Hänet esitetään taitavana, mutta jonkin verran hajamielisenä monilahjakkuutena.

Tuhatkauno on keksinyt useita Tintin seikkailuissa käytettävistä laitteista. Professori on kuulovammainen, vaikkakin hänet joskus esitetään kuulotorven kanssa. Hän kuulee kaikki asiat väärin, eikä itse huomaa sitä. Hän sanoo vain, että "toinen korva on hiukan huonokuuloinen". Tuhatkaunon väärin kuulemat repliikit sekä hänen erikoiset reaktionsa näihin ovat sarjakuvassa vakituinen huumorin aihe. Tuhatkaunon sekaannukset saavat varsinkin Kapteeni Haddockin raivoihinsa. Tuhatkauno alkoi käyttää kuulokojetta seikkailussa Tintti Kuun kamaralla, jolloin hänen kuulonsa normalisoitui. Tällöin Tuhatkauno muuttui vakavammaksi hahmoksi.

Tuhatkauno teki ensiesiintymisensä kirjassa Rakham Punaisen aarre (1944), jossa käytetään hänen kehittämäänsä hain muotoista sukellusvenettä.

Tuhatkauno on absolutisti, ja hän kehitti alkoholinvieroituslääkkeen − kapteeni Haddockin suureksi harmiksi - jota hän käytti menestyksellisesti San Theodorosissa picaro-sissien vieroittamiseen viskistä.

Tuhatkauno harrasti nuoruudessaan savatea, joskin hänen taitonsa olivat Lento 714:ssä jonkin verran ruosteessa.

Vaikka Tuhatkaunolle on ilmoitettu etunimi, häntä kutsutaan tavallisesti vain "professori Tuhatkaunoksi". Ranskankielinen alkuperäisnimi on Professeur (Tryphon) Tournesol.

Tuhatkaunon esikuva oli sveitsiläinen fyysikko ja keksijä, professori Auguste Piccard. Hergé törmäsi Piccardiin muutaman kerran tämän ollessa professorina Belgiassa ja hän piti tätä "professorin henkilöitymänä". Piccard muistuttaa Tuhatkaunoa huomattavasti niin ulkonäöltään kuin saavutuksiltaan: hänkin teki useita ennätyksiä, kuten korkeimman ilmapallolennon ja syvimmän sukellusvenematkan.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Farr: Tintti, tarinoiden todelliset taustat sivu 105


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.