Professori Tuhatkauno

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Professori Tuhatkauno albumissa Seitsemän kristallipalloa.

Professori Teophilus Tuhatkauno (ransk. Tryphon Tournesol) on kuvitteellinen henkilöhahmo Hergén piirtämässä ja kirjoittamassa Tintti-sarjakuvassa. Hänet esitetään taitavana, mutta jonkin verran hajamielisenä monilahjakkuutena. Tuhatkauno on ammatiltaan keksijä ja tiedemies.

Tuhatkauno teki ensiesiintymisensä tarinassa Rakham Punaisen aarre (1944), jossa käytetään hänen kehittämäänsä hain muotoista sukellusvenettä. Hän on keksinyt useita Tintin seikkailuissa käytettävistä laitteista. Tuhatkaunolla on myös tapana tutkia erilaisia asioita pienen kädestä riiputettavan heilurin avulla, joka reagoi eri aineiden läsnäoloon.

Tuhatkauno on kuulovammainen, vaikkakin hänet joskus esitetään kuulotorven kanssa. Hän kuulee kaikki asiat väärin, eikä itse huomaa sitä. Hän sanoo vain, että "toinen korva on hiukan huonokuuloinen". Tuhatkaunon väärin kuulemat repliikit sekä hänen erikoiset reaktionsa näihin ovat sarjakuvassa vakituinen huumorin aihe. Tuhatkaunon sekaannukset saavat varsinkin kapteeni Haddockin raivoihinsa. Tuhatkauno käytti poikkeuksellisesti kuulokojetta seikkailussa Tintti Kuun kamaralla, jolloin hänen kuulonsa normalisoitui. Tällöin Tuhatkauno muuttui vakavammaksi hahmoksi.

Tuhatkaunon tunnistaa pitkästä pujoparrasta, pienistä silmälaseista ja ylisuurista kauluksista. Hän pukeutuu vihreään takkiin ja hattuun ja hänellä on usein mukanaan musta sateenvarjo. Tuhatkauno on yleensä lauhkea ja vaikuttaa heiveröiseltä, mutta muutaman kerran hän osoittautuu suuttuessaan vahvaksi ja aggressiiviseksi. Tuhatkauno harrasti nuoruudessaan savatea, joskin hänen taitonsa olivat albumissa Lento 714 jonkin verran ruosteessa.

Vaikka Tuhatkaunolle on ilmoitettu etunimi, häntä kutsutaan tavallisesti vain "professori Tuhatkaunoksi".

Auguste Piccard vuonna 1932.

Tuhatkaunon esikuva oli sveitsiläinen fyysikko ja keksijä, professori Auguste Piccard (1884–1962). Hergé törmäsi Piccardiin muutaman kerran tämän ollessa professorina Belgiassa ja hän piti tätä "professorin henkilöitymänä". Piccard muistuttaa Tuhatkaunoa huomattavasti niin ulkonäöltään kuin saavutuksiltaan: hänkin teki useita ennätyksiä, kuten korkeimman ilmapallolennon ja syvimmän sukellusvenematkan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Farr: Tintti, tarinoiden todelliset taustat sivu 105


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.