Povarissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Povarissa
Nimi Povarissa
Tekijä Juho Rissanen
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Korkeus 100,00 cm
Leveys 112,00 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Povarissa on taiteilija Juho Rissasen vesiväri- ja lyijykynämaalaus, 100×112 cm, vuodelta 1899. Ateneumin taidemuseo osti sen kokoelmiinsa vuonna 1901 (Hovingin kokoelma].

Povarissa on iloinen ja pirteä kuvaus suomalaisten kansannaisten elämästä. He ovat kokoontuneet kädestäennustajan ympärille ruudullisissa ja raidallisissa mekoissaan. He ovat tilanteessa, joka ei kuitenkaan ollut tavallinen heidän elämässään – kädestäennustamista ei uskonnollisista syistä pidetty arvostettavana asiana. Mallit Juho Rissanen sai lähellä Kuopiota sijaitsevan Antikkalan talon väestä ja aiheen maailmantaiteen laatukuvista.

Maalauksessa korostuvat erilaiset naisten huvittuneet, mietiskelevät ja epäröivät ilmeet sekä kädet. Siinä on paljon käsiä, vaikka henkilöt muutoin eivät näy kokonaisuudessaan. Maalauksessa on myös yksi poika. Tämäkin työ, kuten myös Rissasen Sokea-vesivärityö, oli esillä Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900. Molemmat kuuluvat Rissasen töiden huippuihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leena Ahtola-Moorhouse: Juho Rissanen: Povarissa. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.65. ISBN 978-951-53-2994-3

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]