Koiviston Auto Porvoo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Porvoon Liikenne)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porvoon Liikenne Oy:n linja-auto. Väritys on samantyylinen useimmissa Koiviston Auto -yhtymän autoissa, vain yrityksen nimi ja viivan väri vaihtuu.

Koiviston Auto Porvoo Oy (lokakuuhun 2023 asti Porvoon Liikenne Oy - Borgå Trafik Ab[1]) on Koiviston Auto -yhtymään kuuluva Porvoon seudun suurin linja-autoyritys. Sen perusti vuonna 1925 porvoolainen autoilija Runar Kjällman.

Runar Kjällman kävi nuoruudessaan Helsingin Teknillisen koulun ja työskenteli sen jälkeen konepajoissa ja konemestarina Isnäsin sahalla Pernajassa. Vuonna 1925 hän sai liikenneluvan linjoille Porvoosta Isnäsiin ja Pirlaxiin. Vuonna 1930 Kjällman avasi linjat Porvoosta Helsinkiin ja Myrskylään. Linjaliikenteen ohella harjoittamastaan taksi- ja kuorma-autoliikenteestä Kjällman luopui vuonna 1934. Vuonna 1952 Kjällman muutti yrityksensä osakeyhtiöksi nimellä Borgå Trafik Ab, ja vuonna 1965 nimi muutettiin muotoon Ab Borgå Trafik – Porvoon Liikenne Oy. Vuonna 1983 yhtiöllä oli 13 linja-autoa ja Helsinkiin ja Artjärvelle suuntautuneiden kaukolinjojen ohella se oli mukana Porvoon kaupunkiliikenteessä.[2]

Merkittävin osa yrityksen liikevaihdosta tulee Helsinki–Porvoo -reitiltä sekä Nesteen Kilpilahden öljynjalostamon työmatkaliikenteestä. Lisäksi yhtiöllä on linjoja Helsingistä Sipoon (Nikkilä) kautta Pornaisiin, Järvenpäähän ja Porvooseen. Yritys liikennöi myös valtaosaa Porvoon paikallis- ja seutuliikenteestä sekä reittejä muun muassa Myrskylän, Mäntsälän, Loviisaan ja Kouvolan suuntaan.

Yhtiö on kasvanut muun muassa yritysostojen kautta, ainakin Koiviston Auto -yhtymän ostamat Lähilinjat Oy Keravalta ja Sipoon Linja Oy Sipoosta on yhdistetty Porvoon Liikenteeseen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YTJ Tietopalvelu tietopalvelu.ytj.fi. Viitattu 30.10.2023.
  2. Linja-auto-lehti 5/1983, s. 48. Helsinki: Linja-autoliitto.
  3. Porvoon Liikenne Oy Finder.fi. Viitattu 29.7.2017.
Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.