Porkarpaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Porkarpaatit olivat alkujaan kalastukseen käytettäviä paattejaselvennä, jotka olivat porkarien eli kalatukkukauppaan erikoistuneiden porvarien omistamia. Porkarit purjehtivat niillä myymään kalasaaliitaan.[1]

Porkarpaatti Naantalin edustalla. Taustalla Kultaranta.

Porkarpaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivamallin alkuperä on jo ensimmäiseltä vuosituhannelta. Tyyli on tunnettu Pohjois-Euroopassa alueella, joka ulottuu Atlantin rannikolta kaikkiin Itämeren maihin.

Porkarpaatti Eufrosyne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eufrosyne oli Rauman meripartiolippukunnan Myrskypoikien porkarpaatti, jolla partiolaiset purjehtivat vuosina 1946–52.[1]


Porkarpaatti Santtio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhärannan Santtion kylän lippulaiva on replika Eufrosyne – paatista.

Raumalainen puulaivojen asiantuntija Heikki Jose Kivinen ja purjehtijaveteraani Aake Fagerström ehdottivat Eufrosyneä replika-aluksen esikuvaksi. Eufrosynen piirustuksia ei löytynyt. Paatista oli kuitenkin paljon kuvia, mikä auttoi replikan suunnittelussa. Lisäksi raumalaiset Kivinen ja Fagerström olivat purjehtineet Eufrosynellä ja muistivat sen pienimmätkin yksityiskohdat.

Kivinen suunnitteli replikan.[1] Laivanrakennusinsinööri Tommi Korte teki runkopiirustuksen Raimo Majaman avustuksella.

Santtio-porkarpaatin rakentamisessa kunnioitettiin alkuperäistä rakennetta niin pitkälle kuin se oli mahdollista.

Santtion kyläyhdistys aloitti porkarpaattinsa suunnittelun vuonna 1997, ja se kastettiin heinäkuussa 2011. Projektin toteutus ja suunnittelu maksoi noin 100 000 euroa[2].

Kolmimastoisen porkarpaatin pituus on 8,60 metriä ja leveys 3,20 metriä. Seilien yhteispinta-ala on 45 m² ja mastot ovat n. 8,80 metriä korkeat vesirajasta mitattuna. Syväyslukema on 1 metri. Purjeet ovat priistankoseilejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rouhio, Antti (7.3.2004). ”Porkarpaatilla pasutuksen aika”.
  • Matti Nurmi ja Esa Urhonen, "Porkarpaatti lippulaivana", Santtioseura ry., 2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]