Pikakamera

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Polaroid-kamera)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polaroid SX-70 Model 2 -pikakamera

Pikakamera on Polaroidin kehittämä kameratyyppi, missä kameran objektiivin keräämä valo heijastetaan positiivikuvaksi itsekehittyvälle valokuva-arkille. Pikakamerassa ei ole filmirullaa kuten esimerkiksi kinokamerassa, vaan jokainen positiivikuvaksi kehittyvä valokuva on erillinen arkki. Esimerkiksi suosituissa Polaroid SX-70 ja 600-sarjan pikakameroissa käytetään 8 kuvan kasettia.

Pikakamera puhekielessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polaroid on yleisesti tunnettu nimitys kaikille pikakameroille ja niiden tuottamille valkoreunuksisille valokuville. Sen lisäksi englanninkielisissä maissa kamera tunnetaan myös nimellä land camera viitaten Polaroid-yrityksen perustajaan ja yhteen sen tärkeimmistä tutkijoista, Edwin H. Landiin.

Oikeustaistelu Kodakin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kodak EK6 Instant Camera

Polaroidin jälkeen myös Kodak kehitti Kodamatic-pikakameran, mutta hävisi Polaroidille oikeudessa 1986. Kodak joutui lopettamaan valmistuksensa ja tarjosi pikakameransa ostajille hyvitykseksi halvan kinokoon taskukameran[1].

Valmistuksen lopetus ja uusi aloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petters Group Worldwiden vuonna 2005 ostama Polaroid lopetti pikakameroiden ja -filmin valmistuksen 2009[2]. Polaroid tarjosi tilalle PoGo-kameroita, jotka ovat muutoin tavallisia digikameroita, mutta pystyvät tulostamaan valokuvat heti niiden ottamisen jälkeen.

The Impossible Project aloitti tutkimus- ja valmistusprojektin uusien filmien tuottamiseksi saaden yhteistyöapua niin Polaroidin vanhoilta työntekijöiltä kuin Ilford Photo -kameratuotteiden valmistajalta. Vuonna 2010 Polaroid pyörsi virheelliseksi osoittautuneen päätöksensä ja alkoi uudestaan tuottaa sekä kameroita että filmiä. Myös Fujifilm on nykyään mukana niin pikakameroiden kuin filminkin valmistuksessa lippulaivanaan Instax-pikakamerasarja.

Pikakuvaus tänään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikakameran ominaisuutta tuottaa kuva nopeasti luultiin tarvittavan nykyään harvoin, koska digitaalikameralla kuvan saa myös heti näkyviin. Tämän vuoksi pikakameroita pidettiin väistyvään valokuvaustekniikkaan kuuluvana, vanhentuneena tekniikkana. Vannoutunut harrastajakunta onnistui kuitenkin pitämään pikakamerat elossa ja jopa kasvattamaan niiden suosiota. The Impossible Projectin lisäksi perustettiin myös Save Polaroid -yhteisö, joka tähtäsi pikakamera-harrastuksen elvyttämiseen. Save Polaroid päätti toimintansa tuotannon alettua uudelleen.

Jopa Polaroid itse myönsi virheensä ja aloitti jälleen sarjatuotannon. 5.1.2010 Polaroid nimitti Lady Gagan taiteelliseksi johtajakseen kasvattaen mielenkiintoa niin klassista merkkiä kuin pikakuvaustakin kohtaan[3][4]. Nykyään Polaroid ylläpitää myös The Movement -yhteisöpalvelua, jonka tehtävänä on ylläpitää ja edistää pikakuvausharrastusta.

Taiteilijoiden ja harrastajien lisäksi pikakamerat ovat löytäneet pienen markkinaraon turistikuvaajien joukossa. He kiertelevät suosituilla turistialueilla tarjoten välitöntä valokuvusapalvelua niin matkustajille kuin paikallisillekin.

Nykyiset pikakameravalmistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset pikakamerafilmin valmistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kodakin FAQ-sivu oikeudenkäynnistä Polaroidin kanssa
  2. BBC:n uutisointi Polaroidin lopetuspäätöksestä 2008
  3. Polaroidin lehdistötiedote yhteistyöstä Lady Gagan kanssa
  4. NowPublic -uutissivuston artikkeli (Arkistoitu – Internet Archive) Lady Gagan ja Polaroidin yhteistyöilmoituksesta CES-messuilla 2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polaroid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut valmistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut sivustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]