Pohjalaisia (ooppera)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjalaisia
Alkuperäinen nimi Pohjalaisia
Määritelmä 3-näytöksinen ooppera
Säveltäjä Leevi Madetoja
Libretto Leevi Madetoja
Pohjautuu kansannäytelmään Pohjalaisia
Kieli suomi
Kantaesitys 25. lokakuuta 1924
Suomalainen ooppera
Aikajana Leevi Madetojan oopperoista
Pohjalaisia Juha
1923 1934

Pohjalaisia op. 45 on Leevi Madetojan vuosina 1920–1923 säveltämä kolminäytöksinen ooppera. Se pohjautuu Artturi Järviluoman toimittamaan samannimiseen näytelmään. Madetoja laati myös oopperan libreton. Pohjalaisia-ooppera kertoo eteläpohjalaisesta kansanelämästä ja sen taistelusta osin väkivaltaista esivaltaa vastaan.

Teoksen kantaesitys oli 25. lokakuuta 1924 Suomalaisessa oopperassa. Teosta esitettiin vuonna 1927 Tukholmassa neljä kertaa ruotsinkielisenä 27. huhtikuuta 1927 alkaen Armas Järnefeltin ansiosta ja esitettiin Tanskassa[1] vuonna 1938, 1939 ja 1951 Kööpenhaminassa.selvennä Madetoja muokkasi oopperan musiikista myöhemmin myös orkesterisarjan (Pohjalainen sarja op. 52).

Suomalainen ooppera esitti oopperan Tukholmassa myös 20. maaliskuuta 1950.[2]

Pohjalaisia oli vasta perustetun Tampereen Oopperan ensimmäinen tuotanto vuonna 1947[3]. Teos oli Tampereen Oopperan ohjelmistossa kevätkaudella 2017 Tuomas Parkkisen ohjauksessa[3].

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Erkki Harri – talollinen, vanginkuljettaja
  • Maija Harri – Erkki Harrin tytär
  • Jussi Harri – Erkki Harrin poika
  • Liisa – sukulainen, palvelijana Harrin talossa
  • Antti – nuori talollinen, vanki
  • Vallesmanni
  • Karjanmaan Köysti – häjy

Kiista tekijästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytelmän, johon ooppera perustuu, kirjoittajasta on kiistelty. Yksi mahdollisuus on, että se perustuu pääosin Anton Kankaan käsikirjoitukseen Härmäläisiä-näytelmästä. Kankaan tekijyyttä on pitänyt todennäköisenä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pyynnöstä Järviluoman lähdeaineistoon perehtynyt professori Pentti Paavolainen, kun taas aihetta viimeksi tutkineiden Reino ja Timo Kallion mielestä Kankaan osuus Pohjalaisten synnyssä on jokseenkin varmaa. [4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.litteraturpriser.dk/1850t/tnr5668.htm
  2. Simonen, Salama: Mitä Missä Milloin 1951, s. 16. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1950.
  3. a b http://www.tampere-talo.fi/media/11-2-2016-tampereen-oopperan-pohjalaisia-aloittaa-kotimaisten-oopperoiden-sarjan (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Kallio,Reino, https://historiatieto.wordpress.com/pohjalaisia-oopperaklassikon-yhteiskunnallinen-viitekehys, Kallio, Reino, Elämän mittainen väitös 2019, s. 126–142. Anton Kankaan osuutta on perusteltu paitsi hyvällä paikallistuntemuksella myös sillä, ettei Härmästä ole edes esitetty ketään toista mahdollista kirjoittajaa.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.