Pudotuspelit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Playoffs)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pudotuspelit (engl. playoffs) on urheilussa pelijärjestelmä, jossa joukkueet tai pelaajat kohtaavat toisensa pareittain. Otteluparien voittajat jatkavat seuraavalle kierrokselle, kunnes jäljellä on enää kaksi kaikki ottelunsa voittanutta. Joskus myös putoamissarja pelataan pudotuspelimenetelmällä. Tällöin siitä usein käytetään suomessakin englanninkielistä nimitystä playout. Tällaisissa käänteisissä pudotuspeleissä otteluparien voittajat säilyvät sarjassa, ja hävinneet jatkavat pelaamista putoamista vastaan kohdaten toisensa tai mahdollisia nousijoita.

Pudotuspelien otteluparit pelataan tyypillisesti paras kolmesta, paras viidestä tai paras seitsemästä -menetelmällä. Näissä otteluparin voittamiseen edellytetään vastaavasti kahta, kolmea tai neljää voittoa. Pudotuspeleihin osallistuvien määrä on tyypillisesti numeron kaksi kokonaislukupotenssi kuten 2, 4, 8 tai 16. Joissakin kilpailuissa runkosarjassa parhaiten menestyneet pääsevät kuitenkin suoraan pudotuspelien ylemmälle tasolle, ja seuraavaksi parhaat pelaavat keskenään pudotuspelien ensimmäiset kierrokset.

Cup-muotoisessa pelityylissä jatkoon menijä ratkaistaan kerrasta poikki eli niin sanotulla paras yhdestä -menetelmällä tai kahden ottelun yhteistuloksen perusteella. Pelissä voidaan joutua pelaamaan myös jatkoaika, jos yhteistulos on mahdollisen vierasmaalisäännönkin jälkeen tasan.

Pudotuspeliottelun nimi määräytyy sen mukaan, kuinka monta kilpailijaa turnauksessa on vielä jäljellä. Toisin kuin esimerkiksi englannissa tai ruotsissa, suomen kielessä pelin nimessä murto-osia lasketaan välieristä eikä loppuottelusta. Turnauksessa jäljellä olevien kilpailijoiden määrä on alla olevan taulukon sarakkeessa N.

N Ottelun nimi suomeksi Ottelun nimi englanniksi
2 Loppuottelu (finaali) Final
4 Välierä (semifinaali) Semifinal
8 Puolivälierä Quarterfinal
16 Neljännesvälierä Round of 16
32 Round of 32

Pudotuspeliotteluita pelataan muun muassa jääkiekossa, koripallossa, lentopallossa ja salibandyssa. Cup-muotoisia otteluja suositaan jalkapallossa.

Joukkuelajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä joukkuelajeissa, kuten jääkiekossa tai salibandyssä, otteluparien runkosarjassa paremmin sijoittunut joukkue saa niin sanotun kotiedun, mikä tarkoittaa, että ensimmäinen ottelu pelataan kyseisen joukkueen kotihallissa. Myös otteluparit määräytyvät runkosarjan sijoituksen perusteella. Tyypillisesti runkosarjan voittaja kohtaa kahdeksanneksi sijoittuneen, mutta esimerkiksi salibandyssa runkosarjan voittaja saa valita vastustajansa sijoille 5.–8. sijoittuneista joukkueista.