Páno Plátres

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Plátres)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Páno Plátres
Πάνω Πλάτρες
Páno Plátresin kylä talvella.
Páno Plátresin kylä talvella.

Páno Plátres

Koordinaatit: 34°54′40″N, 32°52′44″E

Valtio Kypros Kypros
Alue Limassol
Hallinto
 – Asutustyyppi kylä ja kyläyhdyskunta
Väkiluku (2011) 239
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3











Páno Plátres (kreik. Πάνω Πλάτρες), usein vain Plátres (Πλάτρες), on kylä ja kyläyhdyskunta (koinótita) Limassolin alueella Kyproksen tasavallassa Kyproksen saarella. Sen väkiluku on 239 (2011).[1]

Páno Plátresin Panagía (Neitsyt Maria) Faneroménin kirkko.

Páno Plátres sijaitsee etelään Tróodos-vuorilta, noin 25 kilometriä pohjoisluoteeseen Limassolista ja 45 kilometriä lounaaseen pääkaupungista Nikosiasta. Kylän nimi tulee kreikan kielen sanasta platía, joka tarkoittaa tasankoista aluetta. Alkuosa viittaa siihen, että kyseessä on Ylempi Plátresin kylä; Alempi Plátres eli Káto Plátres sijaitsee noin kaksi kilometriä lounaaseen. Turistien suosima Páno Plátres on kylistä suurempi, ja siksi juuri se tunnetaan yleensä vain nimellä Plátres.

Páno Plátres on Kyproksen vuoriston suosituimpia ja tunnetuimpia turistikohteita. Sen vanha rakennuskanta on brittiläisvallan aikaisia huviloita, ja myös uudemmat rakennukset on tehty samaan tyyliin. Kylästä lähtee useita vaellusreittejä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Αποτελέσματα Απογραφής Πληθυσμού, 2011 (Väestönlaskennan tulokset) Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Kyproksen tasavallan tilastokeskus). Arkistoitu 19.10.2020. Viitattu 16.4.2018.
  2. Micuła, Grzegorz & Micuła, Magdalena: Cyprus, s. 93. Eyewitness Travel. London, New York, Melbourne, Munich and Delhi: DK. ISBN 987-1-40535-324-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]