Pixelmator

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pixelmator
Suomenkielinen Pixelmator.
Suomenkielinen Pixelmator.
Kehittäjä Pixelmator Team Ltd.
Kehityshistoria
Vakaa versio 3.9 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi kuvankäsittely
Alusta macOS
Lisenssi omisteinen
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Pixelmator on Pixelmator Team Ltd.:n kehittämä kuvankäsittelyohjelma macOS-käyttöjärjestelmälle. Ohjelma käyttää hyödyksi avoimen lähdekoodin ohjelmistokomponentteja sekä Mac OS X:n tekniikoita. Pixelmatorissa kuvia voi muokata valinnan, maalauksen, retusoinnin, värinmuokkaustyökalujen, tasojen, värin hallinnan, automatisoinnin ja heijastusnäytön kaltaisen käyttöliittymän avulla. Pixelmator käyttää kuvien muokkaukseen Macin grafiikkakiihdyttimen suomia tehoja hyödyntämällä Core Image- ja OpenGL-tekniikoita.

Ohjelmaa ei ole virallisesti saatavissa suomenkielisenä. Pixelmator Team Ltd. käyttää ohjelman kotoistukseen virallisia käännöspalveluja, joten käännösten määrä on rajallinen.

Ohjelman (vain versio 1.5.1 ja vanhempi) saa muutettua suomenkieliseksi kolmannen osapuolen erillisellä käännöspaketilla.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pixelmator 1.0 julkaistiin 25. syyskuuta 2007 ja maksoi 59 dollaria.[3]. Beta-versio tuli jakeluun jo 16. elokuuta 2007. Ohjelman kehittäjät avasivat betan aluksi julkiseen levitykseen mutta päättivät myöhemmin julkaista suljetun beta-version valitulle testiryhmälle[4].

12. toukokuuta 2008 Pixelmator Team Ltd. julkaisi Pixelmatorin version 1.2 nimellä Draftsman. Tämän julkaisun mukana tuli muutamia usein tarvittavia ominaisuuksia kuten käyrätyökalu, monikulmio- ja lassotyökalu, viivaimet, ohjemerkit sekä mahdollisuus tasausruudukon näyttämiseen.

Pixelmator 1.3 julkaistiin 11. marraskuuta 2008 koodinimellä tempo. Se paransi ohjelman vakautta sekä paransi suurien kuvatiedostojen käsittelyä. Sen mukana tuli myös ominaisuus, jolla taikasauvan, maalipurkin ja uuden, Magic Eraser -työkalun toleranssia pystyi säätämään lennossa, napsauta-ja-raahaa-toimintoa käyttäen. Myös Värisävy ja kirkkaus -toiminto, Korvaa väri -toiminto ja Väritä-toiminto uudistettiin. Tämän version myötä Pixelmator oli lopultakin saatavilla englannin ja saksan lisäksi muillakin kielillä – ranskaksi ja espanjaksi.

Pixelmatorin versio 1.4, koodinimeltään sprinkle toi mukanaan uuden maalausjärjestelmän sekä mahdollisuuden luoda edistyneempiä siveltimiä. Tämän version mukana tuli lisäksi tuki Adobe Photoshopin siveltimien tuomiselle ohjelmaan sekä uusi pilvimaisemien suodin. Versiossa 1.4.1 mukaan tuli kohinasuodin.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Perustuu avoimen lähdekoodin ImageMagick-ohjelmaan[5]
  • Käyttää Mac OS X:n Core Image ja Automator -komponentteja.
  • Tukee Adobe Photoshopin kuvia tasoineen sekä sataa muuta kuvatiedostomuotoa.
  • Kuvia muokataan tasojen avulla
  • Yli 20 työkalua valintaa, rajausta, maalausta, retusointia, tekstin kirjoittamista, mittausta ja navigointia varten.
  • 16 värinkorjaustyökalua ja yli 50 suodinta.
  • Yhtenäinen Mac OS X:n ja iLife-ohjelmien kuten iPhoton kanssa.
  • Ohjelmasta käsin voi ottaa kuvia Macin iSight-kameralla.
  • Ohjelman Automator-toimintojen avulla voi muuntaa tiedostoja nopeasti.
  • tukee Mac OS X:n ColorSync-profiileja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.pixelmator.com/mac/updates/. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Kähkönen, Jouni: Lataa suomenkielinen Pixelmator Kajouni. Viitattu 13.7.2009.
  3. Pixelmator Team Releases Pixelmator 25.9.2007. Pixelmator Team. Arkistoitu 10.10.2007. Viitattu 26.9.2007. (englanniksi)
  4. Pixelmator Development Update 20.7.2007. Pixelmator Team. Arkistoitu 17.10.2007. Viitattu 26.9.2007. (englanniksi)
  5. TUAW Interview: The Pixelmator Team engadget.com. 4.10.2007. Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]