Pitovoima

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
F1-auton ilmaohjaimia

Downforce eli pitovoimalähde? on kilpa-autoon alaspäin kohdistuva aerodynaaminen voima. Downforce saadaan aikaan erilaisilla ilmanohjaimilla; korin muodolla, erilaisilla siivillä ja spoilereilla sekä niin sanotulla diffusorilla. Diffusoriksi kutsutaan kilpa-auton pohjan peräosan muotoilua ylöspäin, jolloin auton peräosaan syntyy ajettaessa alipaine, joka vetää pohjaa rataa kohti.

Downforcen suuruus riippuu yleensä auton nopeudesta ja se vaikuttaa erittäin paljon kilpa-auton ajokäyttäytymiseen. Downforce lisää auton renkaiden kitkaa ja esimerkiksi loivissa kaarteissa, joissa nopeudet ovat suuria, downforce lisää nopeutta huomattavasti.

Toisenlainen vaikutus downforcella saavutetaan suoran jälkeen jyrkkään kaarteeseen tultaessa (esimerkiksi Formula 1:ssä usein pääsuoran jälkeinen kaarre), jolloin diffusorilla ja takasiivellä saavutettu downforce lakkaa ja auton perä menettää pitoaan ja kääntyvyys paranee. Jos takarenkaissa ei ole riittävää pitoa, auto yliohjautuu ja pyrkii pyörähtämään. Jos downforcea pyritään tavoittelemaan liikaa, voi suoranopeus kärsiä. Kilpa-autoilun säännöt eivät salli ajon aikana säädettäviä ilmanohjaimia, joista olisi paljon hyötyä, mutta autoista tulisi silloin entistä monimutkaisempia ja ne uhkaisivat muuttua "lentokoneiksi".