Pistoksenos-maalari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pistoksenos-maalari
Afrodite ratsastaa joutsenella. Pistoksenos-maalarin valkopohjatekniikalla koristeleman kyliksin tondo, n. 460 eaa. British Museum.
Afrodite ratsastaa joutsenella. Pistoksenos-maalarin valkopohjatekniikalla koristeleman kyliksin tondo, n. 460 eaa. British Museum.
Henkilötiedot
Syntynyt500/400-luku eaa.
Kuollut400-luku eaa.
Ammatti vaasimaalari
Taiteilija
Aktiivisena n. 475–460 eaa.
Taidesuuntaus punakuviokeramiikka

Pistoksenos-maalari oli antiikin kreikkalainen vaasimaalari, joka maalasi attikalaista punakuviokeramiikkaa. Hän toimi Ateenassa klassisella kaudella noin vuosina 475–460 eaa. Maalarin oikeaa nimeä ei tunneta. Tutkimuksessa käytetty nimitys perustuu siihen, että hän maalasi savenvalaja Pistoksenoksen signeeraamia vaaseja.[1][2]

Pistoksenos-maalari oli Antifon-maalarin oppilas. Pistoksenoksen vaasien lisäksi hän maalasi myös ainakin Eufronioksen vaaseja. Pistoksenos-maalari työskenteli pääosin punakuviotekniikalla, ja häneltä tunnetaan ennen kaikkea kyliksejä. Joissakin kyliksien tondoissa hän käytti valkopohjatekniikkaa.[2]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clark, Andrew J. & Elston, Maya & Hart, Mary Louise: Understanding Greek Vases: A Guide to Terms, Styles, and Techniques, s. 58. Getty Museum Studies on Art. Getty Publications, 2002. ISBN 0892365994. Teoksen verkkoversio.
  2. a b The Pistoxenos Painter The British Museum. Viitattu 20.1.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]