Paljassiemeniset

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pinophyta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paljassiemeniset
Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta)
Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Streptophyta
Luokka: Embryopsida
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta[1]
Kladi: Paljassiemeniset
Pinophyta[1]
Katso myös

  Paljassiemeniset Wikispeciesissä
  Paljassiemeniset Commonsissa

Paljassiemeniset (Pinophyta tai Acrogymnospermae) on siemenkasveihin kuuluva kasviryhmä.[1] Tunnetuimpia ja runsaslukuisimpia paljassiemenisistä kasveista ovat havupuut (Pinidae[2]), mutta niihin kuuluvat muiden muassa myös käpypalmut ja neidonhiuspuut. Sen sijaan lehtipuut eivät kuulu paljassiemenisiin, vaan ne kuuluvat koppisiemenisiin kasveihin.

Paljassiemenisten kasvien siemenet kehittyvät emilehtien pinnalle, eivätkä umpinaiseen sikiäimeen, kuten koppisiemenisillä.[3] Kaikki nykyään elävät paljassiemeniset ovat puuvartisia. Tosin ikilehti (Welwitschia mirabilis) on varreton, mutta sen tyviosa saattaa olla puutunut. Paljassiemenisiä kasveja on maailmassa nykyään noin 1 000 lajia.[4]

Paljassiemenisiä on myös käytetty yleisnimityksenä kaikille niille siemenkasveille, jotka eivät ole koppisiemenisiä (Angiospermae) eli kukkivia kasveja. Tällöin nimitystä voidaan käyttää myös useista esihistoriallisista siemenkasviryhmistä, jotka eivät ole läheistä sukua nykyisin eläville paljassiemenisille, eivätkä kaikki paljassiemeniset kasvit tällöin muodosta nykyluokittelun mukaista yksisyntyistä ryhmää.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin eläviin paljassiemenisiin kasveihin kuuluu neljä perinteisesti erillisinä pidettyä kasviryhmää:[1][2]

Useiden geneettisten tutkimusten mukaan havupuut eivät kuitenkaan ole yhtenäinen ryhmä, vaan havupuista mäntykasvien heimo (Pinaceae) on läheisemmin sukua luumioille (Gnetum) ja muille Gnetales-lahkon kasveille kuin muille havupuille.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Stevens, P. F.: Extant Gymnosperms Angiosperm Phylogeny Website. 2001–. Missouri Botanical Garden. Viitattu 6.1.2021. (englanniksi)
  2. a b Earle, Cristopher J.: Pinidae The Gymnosperm Database. 27.12.2017. Arkistoitu 14.12.2018. Viitattu 14.12.2018. (englanniksi)
  3. Kasvitiede: siemen Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 14.12.2018.
  4. Gymnosperms on The Plant List Theplantlist.org. Viitattu 6.4.2014. (englanniksi)
  5. Stevens, P. F.: Pinales Angiosperm Phylogeny Website. 2001–. Missouri Botanical Garden. Viitattu 14.12.2018. (englanniksi)