Pikateräs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pikateräs tai HSS-teräs (lyhenne englannin termistä High Speed Steel) on kova teräslaatu, jota käytetään sitkeytensä ja kulutuskestävyytensä vuoksi työstökoneiden leikkuuterissä ja puukoissa. Pikateräkset kehittyivät 1800-luvun lopussa. Ne lisäsivät huomattavasti lastuamisnopeutta metallintyöstökoneissa. Nykyisin metallintyöstössä on kuitenkin jo siirrytty monissa teräsovelluksissa ominaisuuksiltaan pikateräksiä parempien kovametallien käyttöön.

Pikateräksen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiiliteräs on yleisin sahanterien terämateriaali, ja sitä käytetään yleisesti myös puuporan ja -jyrsimen terissä. Pikateräs kestää pehmenemättä paremmin korkeampia käyttölämpötiloja kuin hiiliteräs. Useimmat metalliporat, viilat ja sahat ovat pikaterästä. Pikateräs ei ole välttämättä paras vaihtoehto kaikkiin käsityökaluhin; jos lämmönkestoa ei tarvita voi hiiliteräs olla paremmin karkaistavissa käyttökohteeseen [1].

Vaikka pikaterästyökalut eivät ole parasta lastuamisnopeutta haettaessa vaihtoehto, on niillä vielä paikkansa myös metallisorvin terissä. Jos tarvitaan erikoisen muotoista terää, voi sen onnistua hiomaan pikateräspalasta. Messinkiä tai muita pehmeämpiä materiaaleja työstettäessä voi olla lopullisen pinnanlaadun kannalta parempi, kun pikaterästerän saa terävämmäksi kuin kovametallin tai teräkulmat voi valita tarkoituksenmukaisemmiksi.

Pikateräksen valmistus ja laadut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikateräs valmistetaan seostamalla terästä runsaasti kromilla, volframilla, molybdeenilla ja vanadiinilla.

Pikateräslaadut
Laatu C Cr Mo W V Co
T-1 0,75 - - 18,0 1,1 -
M-2 0,95 4,2 5,0 6,0 2,0 -
M-7 1,00 3,8 8,7 1,6 2,0 -
M-42 1,10 3,8 9,5 1,5 1,2 8,0

Volframista on ajoittain ollut pulaa ja se on kallis seosaine. Kun se korvataan molybdeenilla, säästetään hinnassa (T -> M). Kobolttia seostamalla voidaan lämmönkestoa entisestään parantaa, mutta tämä seostus nostaa hintaa. Arkikielessä puhutaan kobolttiteristä, mutta seosainetta voi olla vain 5%, joten kobolttiseosteinen pikateräs olisi täsmällisempi.

Pikateräksien käyttöiän pidentämiseksi työkaluja voidaan pinnoittaa. Titaaninitridin kaltaisilla pinnoitteilla parannetaan pinnan kovuutta ja pienennetään kitkaa, jolloin leikkauslämpö pienenee ja materiaalin tarttuminen terään vähenee.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.