Piilolinssi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Piilolinssit)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tavanomaiset piilolinssit.
Esimerkkejä kosmeettisista piilolinsseistä.
Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää piilolinssejä käytettäessä.

Piilolinssit ovat ohuet, suoraan silmän sarveiskalvon eli cornean pinnalle asetettavat, tyypillisesti muovista valmistetut linssit, joita käytetään ensisijaisesti näönkorjaukseen silmälasien sijasta, mutta myös kosmeettisista tai terapeuttisista syistä. Maailmanlaajuisesti arviolta 150 miljoonaa ihmistä käyttää piilolinssejä [1].

Koska piilolinssit ovat suorassa kosketuksessa silmän kanssa, ne tarjoavat usein silmälaseja luonnollisemman kuvan, erityisesti näkökentän äärialueilla. Piilolinssit eivät kerää pinnalleen näköä haittaavaa kosteutta, kuten vettä, lunta tai hikeä [2]. Pintajännityksen ansiota ne pysyvät tiiviisti silmässä, joten monet kokevat ne sopivammaksi näönkorjausmuodoksi esimerkiksi urheillessa ja liikkuessa. Piilolinssien kanssa voidaan myös käyttää aurinkolaseja tai suojalaseja.

Useimmat modernit piilolinssit valmistetaan hydrogeeleistä tai silikonihydrogeeleistä.

Piilolinssien käyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piilolinssejä on saatavilla useimpien taittovirheiden korjaamiseen, mukaan lukien liki- ja kaukotaitteisuus, hajaitaitteisuus sekä ikä- eli aikuisnäkö. Piilolinssityypin valinnassa on syytä tukeutua näönhuollon ammattilaisen eli silmälääkärin tai optometristin apuun, jotta ratkaisu on silmäterveyden kannalta hyvä ja ongelmilta vältytään. Nänhuollon ammattilaisen antamia piilolinssien hoito- ja käyttöohjeita noudattamalla voidaan välttyä tulehduksilta ja varmistetaan silmien hyvinvointi.

Väärin käytettynä piilolinssit voivat olla haitalliset silmille. Ne saattavat muun muassa aiheuttaa silmän pintaan vaurioita, joiden takia silmään saattaa tulla tulehdus tai pahimmassa tapauksessa parantumaton vaurio. Linssit pitää desinfioida huolellisesti desinfiointinesteellä, joka poistaa bakteereja ja linssin pinnalle kertyneita proteiinikerrostumia.

Aiemmin käytettiin erillisiä desinfiointi- ja huuhtelunesteitä, nykyään yhä enemmän monikäyttöisiä yleisnesteitä sekä vetyperoksidipohjaisia piilolinssinesteitä. Vesijohtovettä ei missään tapauksessa saa käyttää edes kosketuksissa piilolinssien kanssa, sillä sen sisältämät mikro-organismit voivat saastuttaa tai pilata linssin, josta voi seurauksena olla pysyvä silmävaurio. Yleisemmin silmän pintavauriot johtuvat käsien bakteerikannan leviämisestä piilolinssin mukana silmään.

Linssien voimakkuuden lisäksi niiden kaarevuus, materiaali, halkaisija, ja mahdollinen sylinterivoimakkuus ovat käyttäjäkohtaisia. Koska vääränlaisten linssien käyttö voi aiheuttaa jopa pysyvää vahinkoa, useimmissa maissa piilolinssien hankinta edellyttää silmien tutkimusta ja reseptiä silmälääkäriltä tai optikolta. Joillekin piilolinssit eivät sovi lainkaan kuivien silmien, allergian tai muun syyn vuoksi.

Vuoden 2021 tammikuussa uutisoitiin että yhdysvaltalainen yhtiö on pystynyt lisäämään piilolinsseihin AR-tekniikan, eli lisätyn todellisuuden. Piilolinssi on yhteydessä älypuhelimeen joka voi syöttää tietoa piilolinsseihin. Yhtiö on tehnyt jo yhteistyösopimuksen piilolinssien valmistajayhtiö Bausch & Lombin kanssa. [3]

Piilolinssityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piilolinssit voidaan luokitella niiden käyttötarkoituksen mukaan:

  • Taittovirheiden korjaus. Piilolinsseillä voidaan korjata useimpia taittovirheitä, mukaan lukien likinäköisyytta (myopia), kaukotaittoisuutta (hyperopia), hajataittoisuutta (astigmatismi) ja ikänäköä (presbyopia).
  • Kosmeettisia piilolinssejä käytetään muuttamaan silmän ulkonäköä joko korostamalla sen luonnollista väriä, muuttamalla se kokonaan toiseksi tai luomalla silmään näyttävä kuvio. Kosmeettisia linssejä on saatavilla sekä vahvuuksilla että ilman.
  • Terapeuttisia piilolinssejä voidaan käyttää esimerkiksi vakavista silmäsairauksista ja -vammoista kärsivillä potilailla, mukaan lukien sarveiskalvon kartiorappeuma (keratokonus) [4]. Piilolinsseillä voidaan korjata jossain määrin myös värisokeutta.

Piilolinssit voidaan luokitella niiden vaihtovälin mukaan:

  • Kertakäyttölinssejä käytetään nimensä mukaisesti vain kerran, jonka jälkeen ne heitetään pois ja seuraavalla kerralla uusi pari otetaan käyttöön.
  • Viikkolinssejä käytetään päiväkäytössä optikon määräyksen mukaisesti 1 tai 2 viikkoa. Viikkolinssit poistetaan silmistä päivän päätteeksi, puhdistetaan ja säilötään desinfioivaan piilolinssinesteeseen.
  • Kuukausilinssejä käytetään päiväkäytössä enintään 30 päivän ajan. Myös ne poistetaan silmistä käytön jälkeen, puhdistetaan ja säilötään desinfioivaan piilolinssinesteeseen.
  • Yötäpäiväälinssit on suunniteltu käytettäväksi jatkuvasti, myös nukkuessa. Tyypillisesti yötäpäiväälinssejä voidaan käyttää 6 peräkkäisenä yönä, jonka jälkeen ne on puhdistettava.

Tutkimusten mukaan piilolinssien käyttäminen yön yli kasvattaa silmätulehdusriskiä 6-8-kertaiseksi. [5] Sarveiskalvon pitkäaikainen hapenpuute voi johtaa uudissuonittumiseen [6].

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman johtavia piilolinssivalmistajia ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosalia Moreddu, Daniele Vigolo, Ali K. Yetisen: Contact Lens Technology: From Fundamentals to Applications. Advanced Healthcare Materials, 2019, 8. vsk, nro 15, s. 1900368. doi:10.1002/adhm.201900368. ISSN 2192-2659. Artikkelin verkkoversio. en
  2. Piilolinssit - Kaikki piilolinsseistä Piilari.info. Viitattu 27.1.2022.
  3. Elektroniikkalehti etn.fi. Viitattu 19.1.2021.
  4. Sarveiskalvon kartiorappeuma (keratokonus) Duodecim Terveyskirjasto. Viitattu 27.1.2022.
  5. Jennifer R. Cope, Nuadum Muriel Konne, Deborah S. Jacobs, Deepinder K. Dhaliwal, Michelle K. Rhee, Jia Yin: Corneal Infections Associated with Sleeping in Contact Lenses — Six Cases, United States, 2016–2018. Morbidity and Mortality Weekly Report, 17.8.2018, 67. vsk, nro 32, s. 877–881. PubMed:30114003. doi:10.15585/mmwr.mm6732a2. ISSN 0149-2195. Artikkelin verkkoversio.
  6. Mark B. Abelson, MD, John Pietrantonio, OD, and Peter Mertz, North Andover Mass: Handling Contact Lens Complications www.reviewofophthalmology.com. Viitattu 27.1.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piilolinssi.