Pihkainmäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pihkainmäki on kylä ja taajama Kuopion Karttulan pitäjässä, paikallisesti Karttulantienä (seututie 551) tunnetun Sinisen tien osuuden pohjoispuolella. Pihkainmäki sijaitsee entisen (Kuopioon liitetyn) Karttulan kirkonkylän ja Kuopion keskustan puolivälissä, noin 25 km Kuopiosta. Pihkainmäen kylältä löytyy muun muassa Pihkapirtin päiväkoti ja Pihkainmäen koulu sekä harrastustoimintaa lapsille ja aikuisille.[1]

Pihkainmäen koulu Kuopion Karttulan pitäjän Pihkainmäellä.

Tilastokeskuksen mukaan Pihkainmäen taajaman maapinta-ala oli 1,81 neliökilometriä ja siellä asuu vuonna 2021 noin 800 ihmistä.[2] Koko Karttulassa (aiemman kunnan alueella) asuu noin 3 500 henkeä.[3]

Kyläyhdistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihkainmäessä toimii kyläyhdistys, jonka tarkoituksena on toiminta-alueensa kaikinpuolinen kehittäminen. Sen toiminta-alue käsittää Pihkainmäen lisäksi myös Kalliorannan ja Vakkakuusen kylät. Yhdistys pyrkii lisäämään asukkaiden harrastus- ja kulttuuritoimintaa sekä parantamaan alueiden viihtyisyyttä.

Kyläyhdistyksen tehtävänä on myös tuoda esiin kyläläisten näkökantoja ja valvoa heidän etujaan sekä tehdä kunnan päättäville elimille aloitteita kylien kehittämiseksi. Kyläyhdistys on poliittisesti sitoutumaton, eikä se harjoita minkäänlaista poliittista toimintaa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia ja tapahtumia yksin ja muiden yhteisöjen kanssa. Toimintansa tukemiseksi yhdistys järjestää myyjäisiä, talkoita, arpajaisia ja erilaisia yleisötapahtumia.

Kylätoimikunta on perustettu Pihkainmäkeen 7. kesäkuuta 1981. Yhdistysrekisteriin se merkittiin vuonna 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuopion karttapalvelu: Pihkainmäki (Kartalla esitettäviä tietoja voi valita ja karttapohjaa vaihtaa vasemman yläkulman valikoista) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 31.7.2018.
  2. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2016 (Pihkainmäki) Tilastokeskus, stat.fi. Arkistoitu 24.7.2018. Viitattu 12.9.2018.
  3. Karttula. Vehreä ja vireä maaseutukaupunginosa Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 12.9.2018.