Pietro Aretino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tizianin maalama muotokuva Pietro Aretinosta

Pietro Aretino (14921556) oli italialainen kirjailija, runoilija ja satiirikko.[1] Hänet tunnetaan erityisesti rohkeista eroottisista teoksistaan, joita on viime vuosina käännetty nykykielelle ja käytetty elokuvien innoituksen lähteinä.[2][3]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vita di santa Caterina vergine e martire, 1636.

Aretino ei juuri käynyt kouluja, mutta koska hänen porvarillisella äidillään oli aristokraattisia suojelijoita, hän kasvoi kuitenkin sivistyneiden ihmisten seurassa. Hän syntyi Aruzzossa josta otti nimensä (aretino = aruzzolainen) mutta asui Perugiassa 1510–1517, joidenkin tietojen mukaan tultuaan karkotetuksi synnyinkaupungistaan. Siellä hän kiinnostui maalaustaiteesta ja kirjoitti ensimmäiset runonsa, sekä löysi mesenaatin jonka suojeluksessa varttui samaan aikaan myös maalari Raffaello. Aretinon suojelija kuului paavi Leo X:n ulkopiiriin.lähde?

Aretino pääsi myös Medici-suvun ja etenkin kardinaali Giulio de' Medicin suosioon, varsinkin Leon kuoltua Medici halusi mustamaalata kilpailijoitaan parantaakseen mahdollisuuksiaan nousta seuraavaksi paaviksi.lähde?

Vuonna 1524 Aretino julkaisi Giulio Romanon kanssa kuvitetun sonettisarjan, joka kuvasi yksityiskohtaisesti erilaisia yhdyntäasentoja. Vuonna 1525 ilmestyi häväistyskirjoitus jonka kohde sai Aretinon melkein murhautettua. Näiden jälkeen Aretino pakeni Venetsiaan missä hän asui lopun ikäänsä.[1]

Venetsiasta – Italian epäpaavillisimmasta kaupungista, kuten Aretino itse mainitsi – hän lähetti teräväsanaisia kirjeitä maan mahtaville. Kirjeet oli selvästi tarkoitettu julkisuuteen, ja ne tasapainoilivat imartelun ja kiristyksen rajamailla. Frans I (Ranska) ja Kaarle V (keisari) maksoivat hänelle eläkettä samaan aikaan, kumpikin toivoen Aratinon mustamaalaavan toista.lähde?

Aretino oli Tizianin läheinen ystävä ja tämä maalasi hänestä useita muotokuvia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Emil Krén and Daniel Marx.: Aretino, Pietro (1492-1556) Web Gallery of Art. Viitattu 9.6.2012.
  2. Giochi proibiti dell'Aretino Pietro, I (1972, suomeksi Karvaiset pukit iskevät jälleen) ELONET
  3. Le notti peccaminose di Pietro l'Aretino IMDB

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pietro Aretino.