Petrus Lombardus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pietari Lombardialainen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petrus Lombarduksen Quatuor Libri Sententiarum.

Petrus Lombardus (myös Pietari Lombardialainen, noin 1100 Italia3. toukokuuta 1160 Pariisi, Ranska) oli keskiaikainen filosofi ja Pariisin piispa. Hän on merkittävimpiä skolastikkoja.

Petrus Lombardus syntyi köyhään perheeseen Lumellognossa Italiassa, lähellä Novaraa. Bernhard Clairvauxlaisen tuella hän pystyi kuitenkin opiskelemaan Bolognassa, Reimsissä ja Pariisissa. Myöhemmin hänestä tuli Pariisin Notre Damen koulun professori. Vuonna 1159 hänestä tuli Pariisin piispa.

Petrus Lombarduksen tunnetuin teos on Sentenssit (Quatuor libri sententiarum, 'Sentenssien neljä kirjaa'), joka on yksi skolastisen filosofian merkittävimpiä ja kommentoiduimpia teoksia. Keskiajan yliopistollinen teologikoulutus perustui paljolti sen opiskeluun ja kommentointiin. Teos vaikutti suuresti muiden muassa Albert Suureen, Bonaventuraan, Tuomas Akvinolaiseen ja Duns Scotukseen. Teoksen ansiosta Petrus Lombardusta kutsuttiin lisänimellä Magister Sententiarum, 'sentenssien opettaja' tai jopa pelkästään nimellä Magister, "opettaja".

Petrus Lombarduksen oma filosofinen ajattelu sai vaikutteita Pierre Abélardilta. Hän osallistui erityisesti pyhää kolminaisuutta koskevan opin määrittelyyn.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Peter Lombard