Pietari Arctophilacius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pietari Arctophilacius
Kalajoen kirkkoherra
1610–1647
Edeltäjä Ljungo Tuomaanpoika
Seuraaja Joosef Matinpoika Mathesius
Valtiopäiväedustaja
1634
Henkilötiedot
Koko nimi Petrus Michaelis Arctophilacius
Syntynyt1570
Lohtaja
Kuollut1647 (76–77 vuotta)
Kalajoki
Kansalaisuus ruotsalainen
Ammatti pappi, kauppias, valtiopäiväedustaja
Vanhemmat Mikko Matinpoika Mattila
Puoliso
  • Magdalena Östenintytär Sursill (vih. )
Muut tiedot
Uskonto kristinusko
Tunnustuskunta luterilaisuus

Pietari Mikonpoika (Petrus Michaelis) Arctophilacius (noin 1575 Lohtaja30. marraskuuta 1646 Kalajoki [1]) oli suomalainen rovasti ja valtiopäivämies joka oli Calamnius- ja Kallinki-sukujen kantaisä.

Pietari Mikonpojan isä oli lohtajalainen nimismies, kauppias, laivanvarustaja ja talonpoika Mikko Matinpoika Mattila. Hän otti nimekseen Arctophilacius joka merkitsee pohjolan vartijaa tai Karhunvartijan tähtikuviota.

Arctophilacius oli vuonna 1603 kapteeni Lauri Niilonpojan pohjalaisen lippukunnan sotapappina Virossa sotimassa puolalaisia vastaan. Hänestä tuli viimeistään 1607 Kalajoen kappalainen ja vuonna 1610 hänestä tuli Kalajoen kirkkoherra. Pietari Arctophilacius hankki Kalajoen Eteläkylästä Siipolan ja Hietalan talot. Hän omisti 1627 luultavasti Pohjanmaan suurimman karjan johon kuului 20 härkää, 3 sonnia ja 51 lehmää sekä lisäksi 6 hevosta. Hän harjoitti lohenpyyntiä Rahjan saaristossa ja hankki Kalajoen pappilan omistukseen Paattiskarit ja Korkiakarin. Arctophilacius toimi myös ainakin vuodesta 1617 alkaen laivanvarustajana ja käytti laivojaan omien tavaroidensa ja kruunun veroviljan kuljetukseen.

Arctophilacius toimii lääninrovastina ja oli Pohjanmaan papiston edustajana vuoden 1634 valtiopäivillä. Arctophilacius joutui yhtenä takaajana maksamaan veronvuokraaja Jaakko Burmanin velkoja kruunulle ja hän sai tässä yhteydessä vuodeksi yksinoikeuden ostaa tervaa Kalajoen markkinoilta. Tämän vuoksi häntä alettiin kutsua Terva-Pietiksi. Arctophilacius oli kuollessaan varakas mies.

Pietari Arctophilacius oli naimisissa Magdalena Östenintytär Sursillin (1580–1650) kanssa jonka isä oli talollinen ja valtiopäivämies Östen Erikinpoika Sursill Uumajan pitäjästä Ruotsista. Östen Erikinpoika oli Sursillin suvun kantaisä.[2] Heidän vanhin poikansa Gabriel Petri Calamnius eli Calajokius (1603–1648) opiskeli Wittenbergin ja Rostockin yliopistoissa Saksassa ja oli Kalajoen kappalaisena ja myöhemmin Kemin kirkkoherrana. Toinen poika Carl (Carolus) Pettersson Kalling (1619–1672) oli Kalajoen kappalaisena.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]