Pierre Boulez

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pierre Boulez

Pierre Boulez (s. 26. maaliskuuta 1925 Montbrison) on ranskalainen taidemusiikin säveltäjä ja kapellimestari. Häntä pidetään yleisesti viimeisenä suurena säveltäjä-kapellimestarina.kenen mukaan? Hän opiskeli matematiikkaa Lyonissa ennen kuin ryhtyi opiskelemaan musiikkia Pariisin konservatoriossa Olivier Messiaenin johdolla. Orkesterinjohtamisen oopperassa Boulez aloitti 1948. Boulez on uransa aikana ottanut vaikutteita muun muassa atonaalisesta ja aleatorisesta musiikista keskittyen enimmäkseen instrumentaalimusiikkiin. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Pli selon pli, Memoriale à Bruno Maderna, kolme pianosonaattia sekä monessa vaiheessa sävelletty Répons.

Boulez johti Alban Bergin Lulun kantaesityksen 1963. Tästä, kuten myös Bergin toisesta oopperasta, Wozzeckista, hän on myöhemmin tehnyt levytykset. 1976 Boulez johti Wagnerin Nibelungin sormuksen satavuotisesityksen Bayreuthissa. Uransa alkuvaiheissa Boulez esiintyi ondes Martenot -spesialistina.[1]

Boulezille on myönnetty lukuisia tunnettuja musiikkialan palkintoja, kuten Wolf ja Sonning. Kapellimestarina hän on johtanut mm. Clevelandin orkesteria, BBC:n sinfoniaorkesteria, New Yorkin filharmonikkoja ja Ensemble InterContemporainia, joista viimeksi mainittu perustettiin Boulezin aloitteesta[2]. Hänen panoksensa oli ratkaiseva myös Pompidou-keskuksen yhteydessä toimivan elektronisen musiikin tutkimuskeskus IRCAMin perustamisessa[3].

Oopperalevytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.