Peyton Place (televisiosarja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Peyton Place
Pääosissa Ryan O’Neal
Mia Farrow
Barbara Parkins
Ed Nelson
Alkuperämaa Yhdysvallat
Tuotanto
Tuotantoyhtiö ABC Telepictures
20th Century Fox TV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Peyton Place oli saippuaooppera, jota esitettiin ABC-televisiokanavalla Yhdysvalloissa vuosina 1964–1969. Sarja perustui Grace Metaliousin vuonna 1956 kirjoittamaan kirjaan Kaupunki nimeltä Peyton Place ja siitä vuonna 1957 tehtyyn elokuvasovitukseen Peyton Place – vihan tyyssija. Peyton Place kertoi Uudessa-Englannissa sijaitsevan pikkukaupungin ihmisten elämästä. Sarjaa tehtiin kaikkiaan 514 jaksoa.

Sarja esitettiin myös Suomessa televisiossa ensin TV1:ssä muutama jakso nimellä Pikku kaupungissa tapahtuu. Se ei silloin vielä saanut tuulta siipiensä alle. Vasta 1960–1970-lukujen vaihteessa MTV:n esittämänä siitä tuli menestyssarja Suomessa. Se oli ensimmäinen Suomessa esitetty suosittu yhdysvaltalainen saippuasarja.

Keskeisiä näyttelijöitä sarjassa olivat Mia Farrow (Allison McKenzie), Ryan O’Neal (Rodney Harrington), Barbara Parkins, Dorothy Malone ja Ed Nelson.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reijo Lehtonen kirjoitti Filmihullu-lehdessä vuonna 1969, että sarja tarjoaa keskiluokkaiselle katsojakunnalle monia mahdollisuuksia samastumiseen. Sen henkilöt edustavat psykologisesti tiettyä ihannetta, jonka rikkominen aiheuttaisi hahmoihin sattumanvaraisuutta ja siten sekoittaisi selkeän tarinan. Tarinan juoni ei ole alku-loppu-rakenteen mukainen vaan päättymätön tapahtumasarja. Vuorosanat ovat kliseemäisiä ja niiden tarkoituksena on vahvistaa kuvan tarjoamaan viestiä. Lehtosen mukaan sarja vie katsojan pois omasta olohuoneesta sellaiseen todellisuuteen, jonka hän voi tunnistaa tavoiteltavaksi todellisuudeksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtonen, Reijo: Peyton Place jatkuu, Filmihullu 4–5/1969, s. 14–16.
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.