Peter Lindholm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaohjaajaa. Jalkapalloilija Peter Lindholmista on eri artikkeli.
Peter Lindholm
Henkilötiedot
Syntynyt12. tammikuuta 1960 (ikä 64)
Ammatti elokuvaohjaaja
käsikirjoittaja
elokuvatuottaja
Ohjaaja
Taiteilijanimet Juhani Hurme
Mika Holm
Palkinnot

Parhaan leikkauksen Jussi (1995)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Peter Lindholm (s. 12. tammikuuta 1960[1]) on suomalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja.

Lindholm tunnetaan muun muassa rikoselokuvista Anita (1994) ja Isältä pojalle (1996) sekä Kjell Westö -filmatisoinneista Leijat Helsingin yllä (2001) ja Missä kuljimme kerran (2011). Lindholm vastasi myös Tove Idströmin käsikirjoittaman kiitetyn minisarjan Ilman kavaluutta (1996) ohjaamisesta.

Esikoiselokuvansa Tappavat sekunnit (1985) Lindholm ohjasi salanimellä Juhani Hurme. Elokuvan tuotti Petri Pykälä, joka puolestaan tuli 1990-luvun lopulla tunnetuksi jännityskirjailijana nimimerkillä Ilkka Remes. Tämän lisäksi Lindholm on ohjannut elokuvan Kill City (1986), joka kuvasi nimensä mukaisesti kyseistä punkkaritalokorttelia Helsingin Kalliossa.

Lindholmin elokuva Kolmistaan (2008) julkaistiin vain vähän aikaa elokuvan Musta jää jälkeen. Elokuvilla on monia yhteisiä piirteitä; ne ovat kummatkin Helsingin seudulle sijoittuvia kolmiodraamoja, miespääosan hahmo on korkeakouluopettaja ja elokuvien henkilöt viettävät varakasta elämää asunnoissa, joissa on uudet sisustukset.

Vuonna 2008 Lindholm suunnitteli uudelleenfilmatisointia Erik Blombergin vuoden 1952 elokuvasta Valkoinen peura.[2]

Tehtyään tv-sarjan "Missä kuljimme kerran" Lindholm seurasi neljä vuotta teatteriryhmän Nya Rampenin työskentelyä eurooppalaisilla näyttämöillä. Hän teki tästä dokumettielokuvan "Ur själens källare". Samoihin aikoihin Lindholm alkoi paneutua edesmenneen Gösta Sundqvistin elämään. Tarkoituksena oli tehdä ns. mysteerimiehestä elokuva, mutta koska Suomen elokuvasäätiö ei tukenut tuotantoa, Lindholm teki tarinasta Yleisradiolle kuunnelmasarjan vuonna 2018.

Radio Suomessa kuultu sarja "Itkisitkö onnesta – tarina Gösta Sundqvistista" rikkoi suosiossa kaikki ennätykset. Yle Areenassa pelkästään sitä kuunneltiin yli miljoona kuuntelukertaa – mitään vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut. Lindholm aikoo tehdä Gösta Sundqvistista myös aiemmin suunnitellun elokuvan, jonka kuvauksien on tarkoitus alkaa vuoden 2021 syksyllä. Elokuvan suunniteltu ensi-ilta on vuoden 2022 lopussa ja aiheesta suunnitellaan myös tv-sarjaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peter Lindholm Elonetissä.
  2. Rehnström, Henri Waltter: Uusintabuumi rantautuu Suomeen 13.8.2008. Radio Majakka. Viitattu 13.1.2012. [vanhentunut linkki]
  3. Gösta Sundvistista tehdään elokuva! Näin Leevi & The Leavings -keulakuvan mystinen elämä taipuu valkokankaalle www.iltalehti.fi. Viitattu 21.10.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]