The Pertwillaby Papers

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pertwillaby Papers)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Don Rosa’s Comics and Stories -lehden ensimmäinen numero. Kannen kuva liittyy tarinaan ”Sub-Zero”.

The Pertwillaby Papers on sittemmin Aku Ankka -piirtäjänä tunnetuksi tulleen Don Rosan 1970-luvulla piirtämä seikkailusarjakuva, joka kertoo fiktiivisen Lancelot ”Lance” Pertwillabyn ja tämän tuttavien seikkailuista ympäri maailmaa.

Rosa aloitti The Pertwillaby Papersin piirtämisen Kentuckyn yliopiston Kentucky Kernel -opiskelijalehdelle vuonna 1971. Sarjakuva muodostui alkuun viikoittain ilmestyneistä, neli- tai viisiruutuisista episodeista. Aluksi sarjakuva oli poliittista satiiria kuten lehden päätoimittaja halusi, mutta se muuttui seikkailusarjakuvaksi Rosan odotettua uuden päätoimittajan tuloa. Vuonna 1973 sarjakuva jäi tauolle.

Vuonna 1976 Rosa jatkoi sarjakuvan tekemistä episodista 128 The Rocket’s Blast Comicollector -fanzinelle. Hän kuitenkin muutti sitä niin, että sarjakuva ilmestyi noin kymmenen 8–12-ruutuisen sivun pituisissa episodeissa ja yksi kokonainen tarina muodostui viidestä tai kuudesta tällaisesta episodista. The Rocket's Blast Comicollectorilla ehtivät ilmestyä episodit 128–140, jotka muodostivat kaksi kokonaista tarinaa ja yhden keskeneräiseksi jääneen.

Rosa lopetti sarjan piirtämisen vuonna 1979, koska hän ei saanut siitä palkkaa ja hän oli ehtinyt kyllästyä siihen. 1980-luvun alussa hän piirsi vielä yhden episodin (numero 141) keskeneräiseksi jääneeseen tarinaansa, mutta sitä ei enää julkaistu lehdessä.

Yhtä tarinaa lukuun ottamatta Rosa käytti The Pertwillaby Papers -tarinoidensa perusjuonet myöhemmin uudelleen Disney-tarinoissaan. Lisäksi tarinoissa on muitakin kohtauksia, jotka voi löytää erinäisistä ankkatarinoista.selvennä

Tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Episodit 1–127: ”Lost in (an Alternative Section of) the Andes” – Rosa on jälkikäteen todennut, että kyseessä on itse asiassa kaksi eri tarinaa, sillä tarina jakautuu niin selvästi Lancen collegeen hakeutumisesta ja siellä olosta kertovaan poliittiseen satiiriin (episodit 1–65) ja Manco Cápacin inkatemppelin aarteen etsimisestä Andeilla kertovaan seikkailuun (episodit 65–127).
  • Episodit 128–133: ”Sub-Zero” – Lance tuttavineen ja vihollisineen etsii natsien Pohjoisnavalle kokoamaa taidekokoelmaa.
  • Episodit 134–138: ”Vortex” – Lance ja professori löytävät ja vangitsevat mustan aukon, ja matkaavat sitten maapallon keskipisteeseen.
  • Episodit 139–141: ”Knighttime” – Lance joutuu kuningas Arthurin aikakaudelle. Jäi keskeneräiseksi.

Tarinoista muokatut Aku Ankka -tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisissä tarinoissa mainitaan kitkan poistava aine; sama idea esiintyy myöhemmin neutrakitkasäteenä Rosan Aku Ankka -tarinassa ”Rahavirta” (”Cash Flow”). Rosa muokkasi tarinasta ”Lost in (an Alternative Section of) the Andes” ensimmäisen Aku Ankka -tarinansa ”Auringon poika” (”Son of the Sun”). Tarinassa ”Sub-Zero” on sivu, jossa Lancelot putoaa pilvenpiirtäjästä; sivu on muokattu ankkatarinaan ”Nokanneulan tapaus” (”Incident at McDuck Tower”), ja Lancelotin kiirehtiminen ilmapalloon samassa tarinassa muistuttaa Akun yrityksiä tarinassa ”Lumikenttien kimallus” (”Last Sled to Dawson”). Tarina ”Vortex” on perusjuoneltaan muokattu ankkatarinaksi ”Matka Maan keskipisteeseen” (”The Universal Solvent”). Tarina ”Knighttime” puolestaan on muokattu löyhästi ankkatarinaksi ”Ankka kuningas Arthurin hovissa” (”The Once and Future Duck”) ja myös tarina ”Musta Ritari” (”The Black Knight”) on ottanut siitä ideoita.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lancelot ”Lance” Pertwillaby on sarjan päähenkilö ja Rosan omakuva. Hän on naiivi collegeen ilmaiseksi päätynyt nuorukainen, joka ei suostu uskomaan mitään pahaa kenestäkään, ei edes hänen tappamistaan yrittäneestä professori Smytesta.
  • Feather Fluffnuthin on Lancen tyttöystävä, joka kuvataan alussa tyhmäksi blondiksi, mutta myöhemmin jopa Lanceakin järkevämmäksi sivistyneeksi persoonaksi. Feather on mukana monissa Lancen seikkailuissa.
  • Viktor Domitrius Smyte on Lancen collegen professori, joka on mukana kaikissa Lancen seikkailuissa pääkonnana. Hän on entinen saksalainen natsi ja yrittää useita kertoja tappaa Lancen, koska pelkää tämän paljastavan hänen menneisyytensä.
  • Schuyler Roatch III on Lancen asuintoveri collegessa. Hän ei pidä Lancesta, koska tämän älykkyys ja rehellisyys syrjäyttivät hänet collegen suosituimman asemasta. Schuyler toimii yhdessä professori Smyten kanssa, mutta haluaa tappamisen sijaan nolata Lancen ja todistaa, että tämä on tullut collegeen ilmaiseksi.

Lisäksi The Pertwillaby Papersissa esiintyy useita melko vakituisia sivuhenkilöitä, kuten Lancen paras kaveri ja naistenmies Freddie Kegg ja professori Artemis Phoebus. Jokaisella päähenkilöllä on oma erikoislaatuinen puhekupla.

The Don Rosa Archives 1 – The Pertwillaby Papers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvun jälkeen The Pertwillaby Papersia ei julkaistu missään ennen kuin norjalainen kustantamo Gazette Bok julkaisi maaliskuussa 2001 The Don Rosa Archives -nimen alla kaksi Rosan varhaisisten sarjakuvien kokoelmaa norjaksi ja englanniksi. Ensimmäinen osa sisältää The Pertwillaby Papers -sarjakuvat ja toinen supersankarisarjakuvan The Adventures of Captain Kentucky. Kirjassa julkaistiin kaikki The Pertwillaby Papersin episodit mukaan lukien aiemmin julkaisematon numero 141. Lisäksi kirjassa on sekä Rosan että professori Nils Lid Hjortin esipuheet.

Kirjoista julkaistiin myös erikoispainos, johon kuuluvat molemmat kirjat Rosan nimikirjoituksella ja julisteella, jossa Pertwillaby ja Captain Kentucky tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa. Myös juliste on Rosan signeeraama ja siitä otettiin vain 150 kappaleen painos. Molempia kirjoja tilattiin myös Suomeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]