Pentti Pullinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pentti Pullinen (s. 1954) on suomalainen taidemaalari ja taiteen opettaja, joka tekee pääasiassa julkisia muotokuvia. Hän maalaa perinteiseen tyyliin ja on saanut täydentävää opetusta Repin-instituutin professoreilta ja pedagogeilta. Hänen esikuviaan ovat muun muassa Edelfelt, Zorn, Repin, Mucha ja Rembrandt[1], mutta myös muutama nykyrealisti ja taiteen esteetikko.

Pullinen on tehnyt 60 julkista muotokuvaa. Niistä tunnetuin on kuuluisasta urheilukirurgista, professori Sakari Oravasta. Hän on maalannut myös yliopistojen professoreita, kaupunginjohtajia ja rehtoreita. Sen lisäksi hän on tehnyt toista sataa yksityistä muotokuvaa, mm. Jukka Rintalasta, Aatos Tapalasta, Sam Vannista, Taisto Ahtolasta, Neumanista, Reetusta, Anna Hanskista, Anja Pohjolasta ja Antero Mertarannasta.

Hänen taiteessaan tärkeintä ovat ajaton, klassinen kauneus, ammattitaito ja luova asenne. Hänen linjaansa ei aina hyväksytty hänen nuoruudessaan. Hän hakeutui myös arkkitehtikoulutukseen ja suoritti luokanopettajan tutkinnon 1976. Hän maalaa joskus itsekin ei-esittävää ja sanoo yleisesti tyylistään: ”Jos tähän asti olen tehnyt Edelfelt-tyylillä, voi sanoa, että nyt teen Zorn-tyylillä ja huomattavasti leveämmällä siveltimellä.”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.