Pentti Jokiniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pentti Jokiniemi (8. marraskuuta 1925 Paimio2016[1]) oli kansanlaulaja ja -taiteilija. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Paimion Kyysilässä kansakoulunopettajapariskunnan lapsena. Hän suoritti kansakoulun, keskikoulun ja maanviljelyskoulun. Asevelvollisuusaikana hän suoritti ryhmänjohtajakurssin ja oli jatko- ja Lapinsodan veteraani. Avioliiton hän solmi 1951 ja liitosta on kolme lasta. Järjestö- ja kunnalliseen toimintaan hän on osallistunut kirjasto-, sivistys- ja teknillisen lautakunnan jäsenenä, OK Aitan johtokunnassa, paikallisen Osuuspankin hallituksessa, Kotieläinhoitajien liitossa, Paimion maataloustuottajien johtokunnassa ja Paimion kuvataideyhdistyksessä.

Kuvataidetta hän on harrastanut noin kahdessakymmenessä yhteisnäyttelyssä. Paimion uudessa kirjastossa esitettiin hänen seitsenosainen teossarjansa seitsemästä veljeksestä.[2]

Jokiniemi oli kolmen muun kansantaiteilijan kanssa ensimmäisten joukossa[3], kun Kansankulttuurit kohtaavat -hanketta ja niin sanottua ITE-taiteen katselmusta suunniteltiin vuonna 1998. EU-rahoitteinen Kansankulttuurit kohtaavat -hanke on sisältänyt monikansallista kansantaidevaihtoa. Ensimmäinen katselmus pidettiin Somerolla 2004, toinen Viron Pärnussa. Paimiolaisten kansantaiteilijoiden töitä on myös viety näyttelyihin ulkomaille.

Jokiniemi oli kansanmusiikin esittäjä ja säveltäjä, joka ylläpiti paimiolaista musiikkikulttuuria. Sekä omia sävelmiään että muiden kappaleita esittänyt Jokiniemi esiintyi muun muassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vuonna 2000[4].

Paimion mieslaulajiin hän kuului yli 40 vuotta. Sota-aikana Jokiniemi osallistui rintaman viihdytyskiertueelle vuosina 1943-44 Martti Lohikosken orkesterissa.

Jokiniemi on julkaissut omakustanteisia äänitteitä neljä kappaletta. Julkaisut sisältävät noin 60 omaa sävellystä ja sanoitusta. Jokiniemen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Mörökölli sekä Kylätie.

Eläkevuosia Jokiniemi vietti Paimiossa laulaen erilaisissa kunnan ja yhteisön tilaisuuksissa[5] sekä ystävilleen laulamisen ilosta ja ystäviensä iloksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Perttu Hemminki, Tuhansia tavaroita, Paimio/Sauvo/Kaarina Kunnallislehti, 2018, No 57, sivu 5, julkaistu 3.8.2018
  2. Kunnallislehti
  3. Turun Sanomat 21.3.2004: Kolmen vuoden työ huipentuu laajaan katselmukseen. Maakunnan ITE-taide viettää kesää Somerolla (viitattu 28.12.2017)
  4. Turun Sanomat 11.7.2000: Turun seudunkin sävelet soivat Kaustisen kesässä (viitattu 18.11.2007)
  5. Turun Sanomat 14.11.2003: Paimio elvyttää valojuhlia (viitattu 18.11.2007)