Pelkistys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pelkistys eli pelkistyminen on kemiallinen reaktio, jossa hapetusluku pienenee. Pelkistyvä aine ottaa muodollisesti vastaan elektroneja hapettuvalta aineelta. Esimerkiksi jodi voi pelkistyä jodidi-ioniksi: I2 + 2 e → 2 I. Jodin hapetusluku pienenee tällöin 0:sta −I:ksi. Tärkeä pelkistyksen käyttötarkoitus on metallien erottaminen malmien metalliyhdisteistä.[1] Metallia, joka ei ole yhdisteenä, on kutsuttu pelkäksi.[2]

Pelkistys tapahtuu aina samanaikaisesti jonkin toisen aineen hapetuksen kanssa. Reaktiota kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioksi. Pelkistyvä aine on toisaalta hapetin ja hapettuva aine pelkistin. Voimakkaita pelkistimiä ovat muun muassa natrium (Na), hydratsiini (N2H4) ja litiumalumiinihydridi (LiAlH4).

Metallurgian teollisuuden tärkein pelkistin on hiili, joka hapettuu hiilimonoksidiksi ja edelleen hiilidioksidiksi korkeissa lämpötiloissa vapauttaen metallit oksideistaan ja sulfideistaan puhtaiksi metalleiksi. Tämä reaktio tapahtuu esimerkiksi masuunissa. Myös vetyä ja maakaasua käytetään jonkin verran pelkistimenä (suorapelkistys). Esimerkki masuunissa tapahtuvasta pelkistymisreaktiosta:

2 Fe2O3 + 3 C → 4 Fe + 3 CO2

Tässä rauta pelkistyy ja hiili reagoi hapen kanssa ja hapettuu, jolloin muodostuu hiilidioksidia.

Orgaanisessa kemiassa pelkistyksellä tarkoitetaan vedyn liittämistä molekyyliin (hydraus). Esimerkiksi bentseeni voidaan pelkistää sykloheksaaniksi vetykaasun ja platina-katalyytin avulla:

C6H6 + 3 H2 → C6H12

Orgaanisessa kemiassa pelkistäviä aineita ovat reagenssit, jotka luovuttavat vetyä H2 tai hydridi-ioneja (H-). Hydridi-ioneja luovuttavia pelkistäviä reagensseja ovat metallihydridit, kuten litiumalumiinihydridi (LiAlH4) ja natriumborohydridi (NaBH4). Esimerkiksi karboksyylihappo voidaan pelkistää litiumalumiinihydridillä aldehydiksi ja edelleen primääriseksi alkoholiksi. Aldehydit voidaan pelkistää natriumboorihydridillä primäärisiksi alkoholeiksi ja ketonit sekundäärisiksi alkoholeiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KE4 - Metallit ja materiaalit (Osa 3.4: Malmin käsittely) Internetix. Viitattu 11.10.2012.
  2. Pieni tietosanakirja. Osa III, hakusana pelkkä. Helsinki: Otava, 1927. Teoksen verkkoversio (viitattu 11.10.2012).