Paul W. S. Anderson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paul W. S. Anderson
Paul W. S. Anderson WonderCon-tapahtumassa 2010.
Paul W. S. Anderson WonderCon-tapahtumassa 2010.
Syntynyt 4. maaliskuuta 1965 (ikä 50)
Newcastle-upon-Tyne, Englanti
Ammatti elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja
Puoliso Milla Jovovich

Paul William Scott Anderson (s. 4. maaliskuuta 1965 Newcastle-upon-Tyne, Englanti) on brittiläinen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hän on erikoistunut scifi-, kauhu- ja videopeleihin pohjautuviin elokuviin.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson nousi kuuluisuuteen vuonna 1994 julkaistulla elokuvalla Shopping, joka oli myös ensimmäinen päärooli näyttelijä Jude Law’lle. Andersonin ensimmäinen suuren budjetin elokuva oli Mortal Kombat. Mortal Kombatin maailmanlaajuisen suosion seuraamana Anderson ohjasi kauhuelokuvan Event Horizon joka ilmestyi 1997. Elokuvan tuotanto kärsi lukuisista vaikeuksista ja elokuva leikattiin kolmeen kertaan ennen kuin nykyinen versio ilmestyi. Anderson julkaisi vuonna 1998 elokuvan Soldier, jonka pääosassa oli Kurt Russell. Elokuva oli kuitenkin masentava pettymys lippuluukuilla ja oli vähällä päättää Andersonin uran. Anderson tuotti televisioelokuvan The Sight ennen kuin hän palasi tuottamaan teatterielokuvia.

Andersonin toistaiseksi tunnetuimpia elokuvia ovat videopeleihin pohjautuvat elokuvat kuten Resident Evil ja Resident Evil: Apocalypse sekä crossover-elokuva Alien vs. Predator. Työvoimapulasta johtuen useat tuotantoyhtiön ja sen ulkopuoliset henkilöt joutuivat myös näyttelemään zombeja Resident Evilissä. Andersonin hyvä ystävä, tuottaja Jeremy Bolt, esiintyy elokuvassa zombina kolme kertaa. Hänen siskonsa näyttelee hukkunutta tiedemiestä ja hänen naisystävänsä puree elokuvan Chad Kaplania jalkaan.

Jason Isaacs on Andersonin tuottaja-kollegan Jeremy Boltin entinen koulukaveri yliopistosta. Isaacs teki lyhyen cameo-roolin elokuvassa Shopping ja näytteli tärkeitä rooleja elokuvissa Event Horizon ja Soldier. Hän esitti myös naamioitunutta tiedemiestä Resident Evilissä ja toimii myös elokuvan alkujuontajana (hänet palkattiin DVD-kommenttiraidan mukaan niin myöhään, joten hänen nimensä eivät näy lopputeksteissä). Anderson on työskennellyt myös muun muassa Orlando Bloomin, Jason Stathamin, Ian McShanen, Tyrese Gibsonin, Ali Larterin, Wentworth Millerin, Michelle Rodriguezin ja Jason Isaacs’n kanssa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson on naimisissa Resident Evil -elokuvistakin tutun Milla Jovovichin kanssa ja heillä on vuonna 2007 syntynyt lapsi, Ever Gabo.[1]

Anderson on suuri 1970-luvun elokuvien ihailija ja nimeä esikuvikseen muun muassa John Carpenterin ja Ridley Scottin. Hän on myös käyttänyt vaikutteita muilta ohjaajilta kuten James Cameronilta ja Stanley Kubrickilta. Hän on Alien-elokuvasarjan suuri fani.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Milla Jovovich Has Baby Girl, Names Her 'Ever'. FOXNews.com 5.11.2007, luettu 6.11.2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]