Paul Thureau-Dangin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Thureau-Dangin
Paul Thureau-Dangin (Le Magasin pittoresque, 1894).
Paul Thureau-Dangin (Le Magasin pittoresque, 1894).
Henkilötiedot
Syntynyt14. joulukuuta 1837
Pariisi
Kuollut24. helmikuuta 1913 (75 vuotta)
Pariisi
Koulutus ja ura
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Paul Thureau-Dangin (14. joulukuuta 1837 Pariisi - 24. helmikuuta 1913 Pariisi) oli ranskalainen historioitsija ja Ranskan akatemian jäsen sekä sen pääsihteeri.

Thureau-Dangin sai juristin koulutuksen ja toimi tilintarkastajana Ranskan valtioneuvostossa, mutta eritoten hänet tunnetaan historiallisista teoksistaan. Hänen keskeisin teoksensa onkin Histoire de la Renaissance catholique en Angleterre au XIXe siècle ('Katolisen renessanssin historia Englannissa 1800-luvulla'). Tästä mahtavassa teoksessa kirjoittajan on todettu olevan oman aikansa Sainte-Beuve ja hänen teoksensa Port-Royal. Thureau-Dangin on kirjoittanut myös teoksen Monarchie de Juillet ('Heinäkuun monarkia'), joka julkaistiin 1884.

Poliittisesti Paul Thureau-Dangin on toisen polven katolinen liberaali. Hän ansaitsi yhteiskunnalliset kannuksensa toisen keisarikunnan lopun ja kolmannen tasavallan alun aikana. Hän profiloitui modernismin ja varsinkin tasavaltalaisen hallinnon kanssa kilpailukykyisen katolisuuden puolustajana.

Thureau-Dangin on haudattu Pariisin Cimetière du Montparnassen hautausmaalle.

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • J. M. Mayeur et Y. M. Hilaire (dir.), Histoire du monde religieux dans la France contemporaine, osa 9, Pariisi, Beauchesne, 1996.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Camille Rousset
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 37
1893–1913
Seuraaja:
Pierre de La Gorce