Paul Gorguloff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Gorguloff

Paul Gorguloff (ven. Павел Тимофеевич Горгулов, Pavel Timofejevitš Gorgulov) (29. kesäkuuta 1895 Labinsk, Kuban, Venäjä14. syyskuuta 1932 Pariisi) oli venäläissyntyinen emigrantti ja kirjailija, joka murhasi Ranskan presidentin Paul Doumerin 6. toukokuuta vuonna 1932 Pariisiin kirjamessuilla.

Gorguloff syntyi Labinskissa, Kubanin alueella, Venäjällä. Gorguloff opiskeli lääketiedettä ennen kuin Ensimmäinen maailmansota syttyi. Hän haavoittui sodassa.

Venäjän vallankumouksen aikana Gorguloff taisteli Venäjän valkoisessa armeijassa bolševikkeja vastaan ennen kuin muutti Prahaan, Tšekkoslovakiaan jossa suoritti opinnot loppuun.

Gorguloff karkotettiin Tšekkoslovakiasta, koska suoritti laittomia abortteja. Hän muutti Pariisiin ja sieltä Nizzaan vuonna 1931, jossa hän suoritti laittomia lääketieteellisiä kokeita. Gorguloffia uhkailtiin karkotuksella, kunnes hän muutti Monacoon vuonna 1932.

Gorguloff saapui 6. toukokuuta vuonna 1932 Hôtel Salomon de Rothschildiin, jossa hän meni presidentti Doumerin luokse ja ampui häntä takaa, kolme laukausta. Kaksi niistä osui presidenttiin. Presidentti Doumer kaatui lattialle, ja hänet vietiin välittömästi Beaujonin sairaalaan, jossa hän kuoli seuraavana päivänä.

Yksi kirjamessujen vierailevista kirjailijoista Claude Farrère onnistui saamaan Gorguloffin maahan ennen kuin poliisi saapui.

Gorguloffin motiivi ampua presidentti Doumer oli yksinkertaisesti se, että Ranska ei tukenut valkoista vastavallankumouksellista liikettä Venäjällä bolševiikkejä vastaan. Gorguloff pidätettiin, ja hänet vietiin La Santén vankilaan, jossa hänet tuomittiin kuolemaan giljotiinilla. Hänen viimeiset sanat olivat: "Venäjä kotimaani".

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.