Patrick Doherty

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pat Doherty)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patrick Doherty vuonna 2014.

Patrick Doherty (iiriksi Pádriag Ó Dochartaigh; s. 18. heinäkuuta 1945 Glasgow, Skotlanti) on irlantilainen tasavaltalaispoliitikko.

Dohertyn vanhemmat olivat kotoisin Donegalin kreivikunnasta, Irlannin tasavallasta. Doherty, joka tunnetaan ”hymyilijänä” (Smiler), muutti Donegaliin 1968, hieman ennen kuin Pohjois-Irlannin konflikti puhkesi rajojen yli. Doherty oli aktiivinen PIRA:n (Provisional Irish Republican Army) jäsen vuosia ja oli myös Sinn Féinin edustaja Yhdistyneen kuningaskunnan alahuoneessa Länsi-Tyronen edustajana vuosina 2001–2017, kuten myös Pohjois-Irlannin kansalliskokouksen jäsen vuosina 1998–2012. Doherty oli Sinn Féinin varapuheenjohtaja vuosina 1988–2009. Hän oli myös ehdolla Irlannin tasavallan vaaleissa Koilis-Donegalin vaalipiirissä vuonna 1989 ja Connacht-Ulsterin vaalipiirissä europarlamenttivaaleissa 1989 ja 1994.

Maaliskuussa 2002 Ulsterin unionistipuolueen edustaja Yhdistyneen kuningaskunnan alahuoneessa David Burnside hyödynsi kansanedustajien syytesuojaa ja paljasti Dohertyn IRA:n sotilasneuvoston jäseneksi. Tämän veli Hugh Doherty kuului PIRA:n Balcombe Streetin jengiin, joka tappoi raa’asti lukuisia ihmisiä Englannissa, mm. Ross McWhirterin ja ne, jotka kuolivat Guildfordin pommi-iskussa.