Pasi Heikura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pasi Heikura
Pasi Heikura Jyväskylän kirjamessuilla huhtikuussa 2008.
Pasi Heikura Jyväskylän kirjamessuilla huhtikuussa 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt14. huhtikuuta 1963 (ikä 61)
Karvia
Ammatti muusikko
tietokirjailija
toimittaja
Muusikko
Tyylilajit huumorimusiikki, rock
Soittimet laulu, kitara, banjo
Yhtyeet Alivaltiosihteeri, Viewmasters, Jahnukaiset

Pasi Eino Heikura (s. 14. huhtikuuta 1963 Karvia) on suomalainen humoristi, muusikko, tietokirjailija ja radioääni. Hänet tunnetaan humoristisesta Alivaltiosihteeri-radio-ohjelmasta, jota hän juonsi Jyrki Liikan ja Simo Frangénin kanssa[1]. Tämä kolmikko soittaa samannimisessä yhtyeessä, jossa mukana on myös Matti Toivonen.

Palkittu lehtikuvaaja Hannes Heikura oli Pasi Heikuran veli.

Alivaltiosihteeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alivaltiosihteeriin johtava tapahtumaketju käynnistyi vuonna 1981, kun Jyrki Liikka ja Pasi Heikura tapasivat Oriveden Opistossa. Kaksikko perusti yhdessä bändin jonka laulajaksi pestattiin myöhemmin Satu Kurvinen, jonka kanssa Heikura tuolloin seurusteli. Yhtyeen nimeksi tulee Ankara. Vuotta myöhemmin Heikura tapasi Tampereen yliopistolla Simo Frangénin ja pyysi tätä liittymään bändiin, jonka nimi muutettiin Alivaltiosihteeriksi. Vuonna 1987 Kurvinen, Heikura ja Frangén ryhtyivät tekemään Radio 957:lle Naurun Remakkaa -nimistä radio-ohjelmaa. Kun Kurvinen erosi yhtyeestä 1990, lopetti kolmikko myös radio-ohjelman teon 957:lle. Jukka Haarma pyysi kuitenkin Frangénia, Heikuraa ja Liikkaa tekemään Radiomafialle ohjelmaa ja nämä suostuivat. Sittemmin ohjelma siirtyi Radio Suomelle. Heikura jatkoi ohjelman tekemistä Frangénin ja Liikan kanssa vuoteen 2017 saakka, jolloin Yleisradio päätti ohjelman lopettamisesta[1].

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heikura juontaa suomen kieltä ja sen kummallisuuksia käsittelevää radio-ohjelmaa Aristoteleen kantapää. Lisäksi hän piirtää sarjakuvia ja keksii palindromeja, joita kuultiin viikoittain Alivaltiosihteerissä. Aiemmin hän on myös kirjoittanut Simo Frangénin kanssa sketsejä Pahkasika-lehteen. Heikura asuu Tampereella.

Vuonna 2014 Heikura sai yhtenä kolmesta Aristoteleen kantapään tekijästä tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Vuonna 2009 Aristoteleen kantapää sai Bonnierin Journalistipalkinnon Vuoden journalistisena tekona.[2]

Heikura soittaa kitaraa Jahnukaiset-nimisessä jazz-yhtyeessä. Hän soitti kitaraa myös englanninkielistä rokkia esittäneessä Viewmastersissa, jolta on ilmestynyt yksi albumi ja yksi EP.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Samoilla linjoilla: Lisää Suomen kansan latteuksia. Helsingissä: Otava, 2004. ISBN 951-1-19148-9.
  • Aristoteleen kantapää: Fraasirikos ei kannata. Pohjautuu YLE Radio 1:n samannimisen radio-ohjelman teksteihin vuosilta 2006 ja 2007. Toimittanut Kaisa Laaksonen. Helsingissä: Otava, 2009. ISBN 978-951-1-21448-9.
  • Mistä puhumme kun puhumme jostain: Aristoteleen kantapään tutkimuksia. Pohjautuu YLE Radio 1:n samannimisen radio-ohjelman teksteihin vuosilta 2006–2012 Toimittanut Kaisa Laaksonen. Jyväskylässä: Docendo, 2013. ISBN 978-952-291-013-4.
  • Tyrskyn myrsky! Johdatus kapteeni Haddockin manauksiin. 93 s. Otava, 2021.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]