Alianza Popular Revolucionaria Americana

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Partido Aprista Peruano)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alianza Popular Revolucionaria Americanan lippu

Alianza Popular Revolucionaria Americana on Víctor Raúl Haya de la Torren vuonna 1924 Méxicossa perustama puolue. APRA on Perun vanhin ja samalla se on yksi Latinalaisen Amerikan vanhimmista puolueista. Suuntaukseltaan se on sosiaalidemokraattinen ja sosialistisen internationaalin jäsen. Siitä käytetään myös APRA-lyhenteestä tulevaa nimeä Partido Aprista (Peruano) ja kannattajista apristas.

APRAn perustajat olivat opiskelijoita, perulaiset paossa Augusto B. Leguíaa.

APRAn periaatteet julkaistiin joulukuussa 1926 "The Labour Monthly" -lehdessä artikkelissa What’s the A.P.R.A.. Kantava voima oli jenkki-imperialismin vastustus ja Latinalaisen Amerikan yhtenäisyys. Taloudellisiin tavoitteisiin kuului maan ja teollisuuden kansallistaminen ja Panaman kanavan ottaminen kansainväliseen valvontaan ja solidaarisuus kaikkia kansoja ja riistettyjä luokkia kohtaan. APRA järjestyi varsinaisesti vuoden 1927 Brysselin anti-imperialistisessa konferenssissa ja Perun Partido Aprista Peruano perustettiin 20.9.1930.

1950-luvulla puolue siirtyi oikealle ja otti anti-kommunistisen linjan. Sen valtaannousun estivät kuitenkin viimeistään sotilaat. APRA on tyypillisesti massapuolue ja kansanyliopistoliike ja siihen liittyvä edullisen ruoan ja terveyspalvelujen järjestäminen kuuluu edelleen sen toimintomuotoihin.

Alan García uudisti APRAa 1980-luvulla sosiaalidemokraattiseksi, ja se nousi hänen johdollaan valtaan ensimmäisen kerran 1985. Garcían kausi oli taloudellinen katastrofi inflaation kiihtyessä tuhansiin prosentteihin vuodessa. Garcían tullessa valituksi uudelleen 2006 häntä nimitettiin jopa keskusta-oikeistolaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alianza Popular Revolucionaria Americana.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.