Paras Bir Bikram Shah Dev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paras Bir Bikram Shah Dev (s. 30. joulukuuta 1971) on Nepalin entisen kuninkaan Gyanendran ja kuningatar Komal Rajya Laxmi Devi Shahin ainoa poika. Hän oli Nepalin kruununprinssi ennen maan julistamista tasavallaksi toukokuussa 2008.

Paras oli ainoa henkiin jäänyt kuningasperheen jäsen, joka oli paikalla, kun hänen serkkunsa kruununprinssi Dipendra surmasi 11 kuningasperheen jäsentä 1. kesäkuuta 2001. Dipendra itse haavoittui ja kuoli kolmen päivän kuluttua. Parasin selviytyminen on saanut aikaan epäilyjä siitä, että hänellä oli osuutensa tapahtuneeseen. Dipendran kuoltua Parasin isä Gyanendra kruunattiin kuninkaaksi.

Paras kävi Luther Collegea Yhdysvalloissa, muttei valmistunut. Hän on naimisissa Himani Singhin kanssa, joka kuuluu intialaisen Rajasthanin kuningassukuun, ja heillä on kolme lasta. Paras on pitänyt vuodesta 2001 matalaa profiilia ja näyttäytynyt vain harvoissa tilaisuuksissa.

Vuonna 1997 Paras törmäsi Putafi Sadakissa Mitsubishi Pajerollaan taksiin, jolloin sen kuljettaja sai surmansa. Vuotta aikaisemmin hän aiheutti samanlaisen onnettomuuden Bharatpurissa. Törmättyään moottoripyörään Paras ammuskeli ilmaan pyrkien pelottelemaan silminnäkijät tiehensä.

Humalaisen Parasin väitetään surmanneen tahallaan suositun nepalilaisen muusikon Praveen Gurungin ajamalla tämän yli Pajerollaan lähellä kuninkaallisen palatsin itäporttia. Opiskelijat keräsivät yli 600 000:n allekirjoittaman adressin kuningas Birendralle prinssin poistamiseksi asemastaan. Hänen väitetään myös lyöneen 1999 automaattiaseen perällä poliisimiestä, joka pysäytti hänet rattijuopumuksesta.

Paras on jäänyt Thaimaassa kiinni kannabiksen hallussapidosta 2012 ja 2014.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]