Parapara

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yksinkertainen parapara-peli Parapara Paradise. Kaksi ohjainsettiä aistii yksinkertaisia käsiliikkeitä.

Parapara on Japanista lähtöisin oleva klubitanssi. Paraparassa keskitytään ylävartalon ja erityisesti käsien liikkeisiin.[1] Yleisin paraparassa oleva askel on mukautuva sivuaskel, steppi, jota toistetaan tanssiessa. Laji koostuu parapara-klubien lanseeramista virallisista koreografioista, joita opetetaan eteenpäin klubi-illoissa ja joita voi opetella myös DVD:iltä tai fanien kuvaamista videoista.

Parapara käy myös kuntoilusta. Etenkin käsivarret ovat kovilla, ja myös vatsa- ja selkälihaksia käytetään. Parapara on japanilainen klubitanssilaji, johon kuuluu myös oma musiikkityylinsä. Nykyään parapara on levinnyt japanilaisilta klubeilta myös muihinkin maihin. Paraparassa liikkuvat erityisesti kädet. Jalat kuitenkin toistavat samaa askelkuviota, jolla pidetään rytmi yllä. Kahden ja puolen minuutin tanssissa on noin 200 askelta. Parapara voi olla siis varsin monimutkaista ja vaativaa.

Parapara-tansseja on kehitetty erilaisia tytöille ja pojille. Eri tanssien vaikeustasot ilmoitetaan kolmikohtaisella asteikolla helposta vaikeaan (easy, medium, hard).

Parapara-musiikkina käytetään muiden muassa J-popin eri reippaita ja iloisia muotoja. Periaatteessa paraparaa voi tanssia mihin vain musiikkiin, mutta silti paraparaan on omat kappaleet. Parapara on Japanissa varsin suosittua ja esimerkiksi TV-sarjan alkumusiikki voi olla parapara-tanssille sovitettua ja siihen on oma parapara.

Kaikki parapara-musiikkilajitkaan eivät ole samanlaisia, J-pop on vain osa musiikista. Erilaisia tanssi - ja musiikkilajeja ovat esimerkiksi: eurobeat, techpara (tekno-parapara), trapara (trance-parapara) ja torapara. Helpoimpia tansseja ovat eurobeat-tanssit, keskivaikeita techpara ja trapara, ja vaikeita, erityisesti poikien suosimia torapara.

Suomessa parapara on uusi ja harvojen harrastama laji. Vuonna 2006 perustettu FinnPARAnoids on yksi hyvin harvoista suomalaisista parapara-ryhmistä. FinnPARAnoids esiintyy erilaisissa Japani-aiheisissa tapahtumissa. Suomessa on yksi virallinenselvennä parapara-ryhmä, FinnPARAnoids, joka järjestää viikoittaisia oppitunteja Helsingissä ja Turussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Japanilainen parapara-tanssi leviää nuorten keskuudessa 17.7.2009. Ylen uutiset. Viitattu 14.8.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.