Paranoia (roolipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paranoia on roolipeli, joka sijoittuu vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen. Pelimaailmana toimii valtava maanalainen kaupunki, Alfakompleksi, jota hallitsee hyväntahtoinen, mutta mielipuolinen Tietokone kätyreineen. Paranoia-pelin seikkailut sisältävät tyypillisesti paljon sekä satiirista että mustaa huumoria. Pelimaailma parodioi totalitaristista yhteiskuntaa ja tekee runsaasti viittauksia muuhun populaarikulttuuriin.

Pelin alkuperäinen kustantaja on West End Games. Pelin ensimmäinen englanninkielinen laitos julkaistiin vuonna 1984 ja toinen vuonna 1989. Toisesta laitoksesta tehtiin myös suomenkielinen versio (1993, julkaisijana Finnish Game House, ISBN 951-582-004-9). Vuonna 1995 WEG julkaisi "viidennen laitoksen"; kolmas ja neljäs laitos jätettiin huhuista huolimatta kokonaan väliin. Viidettä laitosta pidettiin pelaajien, kriitikoiden ja jopa suunnittelijoiden mielestä erittäin epäonnistuneena, jopa siinä määrin että seuraavan laitoksen tekijät luokittelivat sen "epätuotteeksi" (vrt. Orwellin romaanin Vuonna 1984 käsite "epähenkilö"). Vuonna 2004 Mongoose Publishing julkaisi kokonaan uudistetun laitoksen, "Paranoia XP":n; seuraavana vuonna Microsoft pyysi tekijöitä poistamaan "XP":n nimestä mahdollisen tavaramerkkisekaannuksen takia, joten uusien painosten nimenä on vain "Paranoia".

Paranoian perusajatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajahahmot ovat pelissä useimmiten Pulmanpoistajia (engl. Troubleshooter), joita kaikkea hallitseva Tietokone käyttää taistellessaan yleistä turvallisuutta uhkaavia pettureita vastaan. Samaan aikaan hahmot kuuluvat salaisesti itse erilaisiin petturiorganisaatioihin, jotka toimivat Tietokonetta vastaan. Tälle kaksoisagentti-teemalle perustuvatkin pelin keskeiset jännitteet.

Sen lisäksi, että hahmot yrittävät pitää petturuutensa salassa Tietokoneelta, heidän on myös varottava paljastumasta muille hahmoille ja yrittää ilmiantaa muita hahmoja Tietokoneelle. Petturin ilmiantamisesta voi saada ylennyksen ja ainoastaan Tietokoneen hallinnon hierarkiassa ylenemällä voi pyrkiä turvaamaan eloonjäämisensä, sillä Paranoian maailmassa ihmishenki on erittäin halpa.

Paranoia eroaakin lähes kaikista muista roolipeleistä juuri siinä, että pelaajahahmot eivät toimi yhteistyössä keskenään, vaan toisiaan vastaan. Pelissä tapahtuvat seikkailut, jotka ovat monissa muissa peleissä keskeisin tarinaa rakentava elementti, ovat Paranoiassa vain keino, jolla pelaajahahmot pääsevät juonimaan toistensa päänmenoksi. Koska kaikki pelaajat tietävät tämän, Paranoiassa muodostuu tärkeäksi se miten tehdään, ei niinkään se mitä tehdään.

Pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paranoian pelit sijoittuvat lähes poikkeuksetta Alfakompleksiin, joka on valtava maanalainen kaupunki. Alfakompleksin asukkaat eivät tiedä juuri mitään historiasta, ja se, mitä ylempiarvoiset tietävät, ei kerro paljoa - eikä se ole pelin kannalta oleellista. Vuonna 2097 ihmiset oli evakuoitu maan alle turvaan lähestyvän asteroidin takia. Samaan aikaan vanha unohdettu Neuvostoliiton aikainen puolustusasema luuli olevansa hyökkäyksen alla ja laukaisi ohjuksen kohti San Franciscoa. San Franciscon tietokonejärjestelmä kävi läpi vanhoja asiakirjoja ja päätteli, että "kommunistit" hyökkäsivät. Seuranneessa kaaoksessa tietokonejärjestelmä menetti yhteyden muualle, koska kaikki tietokonejärjestelmät kuvittelivat toistensa joutuneiden kommunistien valtaan. Pelin tapahtuvat sijoittuvat 194 vuotta tämän jälkeen.

Suurin osa sen kansalaisista pitää kompleksin ulkopuolista maailmaa vain myyttinä tai parhaimmillaankin vierastaa ja pelkää sitä. Valtaa kompleksissa pitää Tietokone, itsensä tiedostava tekoäly, joka vanhentuneen, virheellisen ja koko ajan muokkauksen alla olevan koodin vuoksi on varsin oikukas ja persoonallisuushäiriöinen. Kompleksin yhteiskuntarakenteen ja kulttuurin mukaisesti Tietokone on kuitenkin ehdoton hallitsija.

Kompleksin asukkaat on jaettu turvaluokituksen mukaan eri yhteiskuntaluokkiin. Turvaluokituksia kuvataan spektrin eri väreillä (infrapunainen, värit punaisesta lilaan, ja ultravioletti). Mitä korkeampaan luokkaan asukas kuuluu, sitä enemmän oikeuksia ja valtaa hänellä on. Suurin osa kansalaisista kuuluu infrapunaiseen eli alimpaan turvaluokkaan, jolla ei ole lainkaan oikeuksia, vain velvollisuuksia. Turvaluokituksen lisäksi kansalainen voidaan myös määritellä sen mukaan, missä hän on työssä. Jokainen kansalainen tekee työtä jollakin Tietokoneen määrittämällä osa-alueella. Näin varmistetaan järjestelmän toiminta kaikissa olosuhteissa. Ultravioletin turvaluokituksen kansalaiset ovat Yliohjelmoijia, jotka työskentelevät itse Tietokoneen parissa.

Pelaajahahmojen salaisessa elämässä jokainen kuuluu johonkin salaseuraan, joilla on omat sisäiset hierarkiansa. Lisäksi jokainen pelaajahahmo on mutantti, jolla on yliluonnollisia kykyjä. Mutanttivoimien rekisteröimättä jättäminen on petturuutta ja rangaistavissa kuolemalla, samoin kuuluminen salaseuraan on petturillinen teko. Mutanttivoimien hyödyllinen käyttö ja salassapito, salaseurojen antamien tehtävien suorittaminen paljastumatta ja eri salaseurojen välinen kilpailu ovat eräitä pelaajien ongelmista.