Paperintaittelun matematiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Origamien taittelua on tutkittu runsaasti matematiikan näkökulmasta.[1] Kiinnostavia tutkimuskohteita on esimerkiksi se, voidaanko kappale esittää tasokuviona ilman, että se vahingoittuu. Paperintaittelua on myös käytetty apuna matemaattisten yhtälöiden ratkaisemisessa.[2]

Eräät klassisista geometrian konstruktiotehtävistä, joita ei tunnetusti voida ratkaista harpilla ja viivoittimella, voidaan ratkaista paperitaitosten avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi mielivaltaisen kuution tilavuuden kaksinkertaistaminen ja kulman jakaminen kolmeen osaan. Paperitaitosten avulla voidaan ratkaista jopa neljännen asteen yhtälöitä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liu, Ken: The Magic and Mathematics of Paper-Folding Related Subjects. 29.6.2017. Tor.com. Viitattu 20.1.2022. (englanniksi)
  2. Where’s the Math in Origami? Documents. SIGMAA (Mathematical Association of America). Viitattu 20.1.2022. (englanniksi)
  3. Alperin, Roger C.: One, Two, and Multi-Fold Origami Axioms Origami Axioms. Tammikuu 2009. Research Gate. Viitattu 20.1.2022. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mathematics of paper folding
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.