Origami

Wikipedia
Ohjattu sivulta Paperintaittelu
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteinen japanilainen origami-aihe: kurki.

Origami tarkoittaa japanilaista paperintaittelua ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä.[1] Paperintaittelu on alun perin lähtenyt liikkeelle Kiinasta, josta se levisi jo varhain buddhalaisten munkkien mukana Japaniin, jossa se kehittyi huippuunsa ja sai nimen origami (折り紙). Sana origami koostuu kahdesta sanasta; oru - taittaa, kami - paperi eli ”taittaa paperi”. Origamien malleina ovat esimerkiksi koira, kurki, perhonen ja niin edelleen. Origameja varten on myös erillisiä origamipapereita, jotka ovat valmiiksi neliön muotoisia. Origamipapereita myydään esimerkiksi askarteluliikkeissä.

Paperin kunnioitus lienee ollut lähteenä sille origamin alkuperäiselle ajatukselle, että taiteltu paperi houkuttelee kami-hengen paikalle. Tämä henki sitten puhdistaa paikan, karkottaa pahat henget ja merkitsee pyhän paikan, johon kami laskeutuu. Edelleenkin niin sanottu ”tuhannen kurjen” origami-joukko saattaa pyhittää esimerkiksi Hiroshiman uhrien muistoalttaria. Silti origami on nykyään pikemminkin viihdyttävää askarointia. Samantyyppistä henkeä on paperi- tai silkkileijoissa, jotka leikin ohella ovat yhteydenpitoa jumalten kanssa ja yhtymistä kaikkeuteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jackson, Paul: Origamia idästä ja lännestä. (Classic origami, 1990.) Suomentanut Vappu Orlov. Helsinki: Tammi, 1994. ISBN 951-31-0432-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Origami.